Студентите излизат на протест, искат власт и пари

Животът

17-05-2013, 13:29

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Преговорите са за замразяване на таксите, 30% участие в академичните съвети и работа

Хиляди студенти от над 35 университета у нас са готови за протест, ако новият кабинет не изпълни исканията им.

Националното представителство на студентските съвети е изпратило своите приоритети пред политическите сили и институции. Ще представят намеренията си и пред новата власт и очакват конкретни действия. Война няма да водим, но сме готови да протестираме, каза в Пловдив председателят на организацията Ангел Георгиев.

Четири години никой не ни чу. Знаем, че не е лесно да се направи нов закон за висшето образование, нито да се намерят пари. Но студентите нямат време да чакат, заяви Георгиев.

Той припомни, че у нас 0,5% от БВП отива за висше образование. Това е "неприлично малко" и е най-ниският процент в цяла Европа. Затова на студентите се гледа като на субсидиращи университета и всеки завършва, коментира още Ангел Георгиев.

Младите хора имат списък с 8 искания. Спешно според тях трябва да се приеме нов закон, като в изработването му те участват наравно с експерти и ректори. Борят се и за 30% представителство в академичните съвети. Искат замразяване на таксите за обучение във ВУЗ-овете и припомниха, че миналата година е имало скок на тарифите в почти всички. Ако в академичните съвети има повече студенти, това нямаше да се случи, обясниха младежите. В предизборната програма на БСП въпросът с таксите е включен, ще следим дали ще спазят обещанието си, заявиха от студентските съвети.

От новия кабинет те ще искат и съдаването на т.н програма Младежка гаранция. Това ще задължи държавни и частни фирми да наемат млади специалисти за работа по спечелени европроекти. Амбицията на студентските съвети е подобно условие да залегне в оценката на проектите и ако 10% от работата не се даде на току-що дипломирани експерти, дейностите да не се финансират.