Откриват модерна детска площадка в Южния парк

Мисия София

17-05-2013, 16:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Детска площадка лъсна нова, в "Северен“ имат и нов кът за тенис

Събитието ще се проведе на Голямата поляна на 1-ви юни

В Южния парк в София започна строежът на първата в България комбинирана, обществена детска площадка. Тя е предназначена за игра и обучение, адаптирана е и за деца със специфични потребности.

Това съобщиха от "Сдружение Азбукари", което осъществява проекта.
Площадката е за деца между 3 и 12 години, простира се на терен от 350 кв.м. Специалната настилка на площадката е произведена в Германия и има наличие на 3D фигури. Освен това е изработена от рециклирани материали, гумена е и ударопоглъщаща, което осигурява безопасността на децата по време на игра.

На нея освен да играят, децата ще могат и да се обучават, тъй като са застъпени множество съоръжения с образователен характер. Форми, цветове, букви, числа и музикални звуци са само част от игрите, които ще обединяват малчуганите.
Всички игрови модули са изработени от материали, които са съобразени с последните световни и европейски изисквания. Палитрата от цветове на детските съоръжения също е специално подбрана, така че да провокира детското въображение и благотворно влияят върху детската психика. Специалните релефи по модулите дават възможност на децата със зрителни проблеми да усетят фигурите и да участват активно в детската игра.

Председателят на "Сдружение Азбукари" Цвета Кирилова заяви, че построяването на адаптираната площадка е не само, за да се даде възможност на децата да играят, но и да се разчупят стереотипите.

"Стремежът ни е да догоним отдавна установени европейски практики. Привърженик съм на тезата, че винаги евтиното излиза скъпо. Затова в нашия проект освен много любов и труд , са вложени сериозни средства и е съпоставим с подобни проекти в развитите европейски столици", подчерта още Кирилова.
Изграждането на площадката върви в срок и ще приключи до края на месеца, а официалното й откриване ще бъде на 1-и юни - Деня на детето. Точно тогава стартира и второто издание на двудневния Детски фестивал "Вярвам в теб!". Събитието ще се проведе на Голямата поляна в Южния парк.

Освен многото песни, танци и спортни игри, малчуганите ще получат и много подаръци.

Входът и тази година ще е свободен.