Извадиха кюлотите на старите пловдивчанки на показ (СНИМКИ)

Животът

17-05-2013, 16:01

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Колоритна изложба представи дамско бельо от преди 100 години

Ревю на дамско бельо от преди повече от 100 години събра десетки любопитни асеновградчани. Как е изглеждало то, какъв е бил неговият произход и защо е отнемало почти два часа на жените от миналото, за да се подготвят за разходка? Отговор дадоха директорът на РЕМ-Пловдив Ангел Янков и уредникът Грозделина Георгиева в Етнографската къща на изложбата "Интимният свят на пловдиванката - или когато бикините бяха кюлоти".

Няколко стаи бяха оформени в ежедневния стил, който е преобладавал във високите прослойки на обществото преди век. Посетителите имаха възможност да видят най-различни форми на бельото от периода, както и да се прочетат литературни откъси, хвърлящи повече светлина върху цялата сложност на процедурите по обличане, събличане и общо жертвите, нужни на дамите в миналото да поддържат визията си.

След представянето на изложбата посетителите бяха поканени в двора на Етнографската къща да изпият по чаша вино и да се насладят на най-приятната и атрактивна част от изложбата, а именно модно ревю на дрехи и най-вече бельо от периода. В ревюто взеха участие ученици от ПГ "Св. Патриарх Евтимий", които след демонстрацията на дрехите почерпиха всички гости с локум, както е била традицията навремето.