Кулинарен уикенд: Пренесете пролетта на трапезата си!

Пловдив Лайф

17-05-2013, 18:02

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Киш с броколи, синьо сирене и сушени домати е нашето свежо предложение

Топлото пролетно време извиква мечти за почивка и красота. А защо да не пренесете ведрото настроение и на своята трапеза?

В рубриката ни Кулинарен уикенд ви представяме едно уникално изкушение. Апетитното предложение отново е дело на главния готвач на хотел "Лайпциг" Пловдив Николай Антонов. За вас остават старанието и желанието да зарадвате най-любимите си хора.

Ето как да приготвите пролетен киш с броколи, синьо сирене и сушени домати.

Необходими продукти:

350 гр броколи

50 гр мариновани сушени домати

2 скилидки чесън пасирани с малко зехтин

1 морков

60 г сирене "пармезан"

60 г краве сирене

60 г топено пушено сирене

60 г синьо сирене

200 мл. сметана готварска

100 мл. прясно мляко

4 яйца

сол на вкус

черен пипер на вкус

За тестото:

250 г брашно

150 г масло

2 бр яйца

сол на вкус

Смесваме продуктите за тестото в голяма купа и ги намачкваме с ръце, докато се получат трохи. Замесваме гладко маслено тесто, което завиваме в стреч фолио и оставяме в хладилник за 20 минути. След това го разточваме и поставяме във формата, в която ще го печем. Печем в загрята на 190 градуса фурна за 12 минути, покрито с пергаментова хартия. Почистваме и разделяме броколите на розички, и ги бланшираме в кипяща вода със сол за 3–4 минути, след което ги слагаме в ледена вода, за да се охладят и да не загубят цвета си. Обелваме морковите, нарязваме ги на малки кубчета, бланшираме и охлаждаме ги по същия начин. Нарязваме сушените домати на тънки лентички. В купа разбиваме яйцата, заедно със сметаната, млякото, солта и пипера и към тях прибавяме морковите, настърганите сирена, сушените домати и чесъна. Изваждаме готовият блат от фурната и го оставяме да се охлади. Изсипваме плънката, и отгоре разпределяме розичките броколи. Печем в загрята на 180 градуса фурна, за около 45–50 минути.