Правят ателие за рисуване на икони

Мисия Пловдив

17-05-2013, 21:44

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ателието по "Иконография" се се включва в Международния ден на музеите 18 май

На 18 май 2013 г. ателието по „Иконография” към Светата Пловдивска митрополия, Катедра „Теология“ и  Педагогическия Факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ ще осъществи специална образователна програма в музейната експозиция „Съединение на България от 1885 г.” на пл. "Съединение" № 1.

Образователната програма включва:

От 11.00 до 14.30 часа – Работно ателие за деца. В него ще се включат и малки със специални образователни нужди. Запознаване с православното изкуство и традиции. Върху предварително подготвени копирки децата ще оцветяват икони и декоративни елементи.

От 17.00 до 21.00 часа на 18 май 2013 г. – Работилница за възрастни. Публиката ще бъде запозната със средновековните иконографски техники и сюжети. Ще има теоретични и практични занимания – запознаване с техники на работа и технология на иконописта, демонстрации от членове на ателието, прожекции на филми с участието на Ателието по иконография, сред които „Възпитание на добродетели чрез цветове”.

Премиера на документалния филм „Образа на св. Паисий Хилендарски в православната иконография-традиция и съвременност“.

За ателието по „Иконография”:

Ателието запознава курсистите със същността на църковните изкуства. В обучението са застъпени: иконопис, стенопис, стъклопис, миниатюра и мозайка. Курсистите получават широка богословска подготовка и познания. Завършването на обучението е в рамките на майсторски клас, а след неговото завършване курсистите са зографи, подготвени за цялостно изписване на храма от иконите до стенописите.

Ръководител на ателието е Адриана Любенова.