Махат добавките от сметката за ток

Най-доброто от печата

18-05-2013, 06:42

Снимка:

Бойко Кичуков

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Задържат цената от юли с 240 млн. лв. от държавните дружества

Добавките за зелена и кафява енергия, както и тази за дългосрочните договори с двата американски ТЕЦ-а, ще бъдат извадени от сметката за ток. За тях вече няма да бъде определяна отделна цена и съответно дължимите за тях суми от крайния клиент няма да стоят на отделен ред в сметката за ток, както е сега. Това обаче не означава, че клиентите няма да ги плащат. Просто ще бъдат вкарани отново в общия кюп и ще ги плащаме чрез цената за доставка.
Върху
новия модел на ценообразуване
се работи денонощно от страна на икономическото министерство и на ДКЕВР. Това съобщи самият министър Асен Василев на обществения съвет по енергетика, но не пожела да го обясни подробно. Това е едно работно предложение, което тепърва се обсъжда с индустрията, уточни той. И добави, че ако новият модел се приложи от 1 юли, това няма да се отрази върху цената за тока за крайния потребител, но ще отпуши износа.
Според енергийни експерти, за да се отпуши износът, разходите за трите добавки трябва да се включат в цената за доставка. Тя не се плаща от търговците на ток, които си договарят свои цени с производителите. Те плащат само цената за пренос. В същото време обаче и индустрията пазарува от търговците.
Затова специалистите предупреждават
от опасността крайният потребител да бъде натоварен допълнително с тези добавки, вече скрити в цената.
Иначе министърът изрази силни надежди, че цената на тока ще бъде запазена от 1 юли. Държавните енергийни компании, голяма част от които отчитат загуби, са намерили резерви за намаляване на разходите си с 239 млн. лв. 100 млн. лв. от тях са от ТЕЦ „Марица Изток 2”, 50 млн. лв. - от АЕЦ „Козлодуй”, 9 млн. лв. от ЕСО и 80 млн. лв. от държавните мини. От ВЕИ дружествата пък са се съгласили да започнат да плащат цена за небаланса, който създават в системата. По предварителни разчети това ще им струва 60 млн. лв. на година, но искат точни разчети от ЕСО, както и да не плащат цена за достъп.
Освен в енергийния се оказва, че проблеми има и в газовия сектор. По информация на „Медиапул” никоя от осемте фирми, заявили интерес, не е подала оферти за проучване на блок „Терес” за газ и нефт. Министър Асен Василев каза, че не е запознат с въпроса.
На въпрос на „Монитор” дали е сключен договорът между БЕХ и Citigroup за погасяване на заема на НЕК за АЕЦ „Белене”, министърът каза, че кредитът вече е взет.
Миньорите стягат стачка заради енергийния микс
Миньорските синдикати предупредиха, че са готови за стачка, ако министерството и ДКЕВР приемат предлагания от НЕК енергиен микс от 1 юли. Той свивал производството на въглища от държавните мини до 12,6 млн. т при 22 млн. т тази година, обясниха синдикални лидери на обществения съвет по енергетика.
Този срив в производството означава 5000 миньори на улицата, казаха от синдикатите. И обясниха, че намалението идва от включването в микса за регулиран пазар на само един блок от ТЕЦ „Марица Изток 2“. За да се изкупува токът от всичките ВЕИ-та и от американските ТЕЦ-ове, дори производството на АЕЦ „Козлодуй“ за регулирания пазар било сведено до 500 мегавата.