И нека се потопим в балета...

София Лайф

18-05-2013, 08:26

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Софийската публика бе омагьосана от родни балетисти

 Най-добрите български балетисти потопиха софийската публика в красива приказка, разказана с изящните изразни средства на прекрасното им изкуство.

Второто издание на гала-спектакъла Звезди на българския балет не само събра на едно място най-големите имена на родната сцена в момента, но и погледна в бъдещето, давайки възможност за изява пред голяма публика на талантливите възпитаници на Националното училище за танцово изкуство.

Виртуозните танцьори докоснаха сърцата на зрителите, изпълнявайки с изключителна лекота и грациозност едни от най-трудните партии в класически балети като "Спящата красавица", "Лебедово езеро", "Дамата с камелиите", "Баядерка" и красиви съвременни хореографии като Passage, Polish Pieces и Et Maintenant по едноименната песен на Жилбер Беко. Върнаха се и към корените ни с вълнуващ танц, наречен "Една българска роза", по народна песен в изпълнение на "Ева квартет".

Изненада за публиката беше участието на талантливото сопрано Христина Василева, която изпълни две красиви арии под акомпанимента на флейта и пиано. Кулминацията на това великолепие от музика и танц настъпи с изпълнението на солистите на Софийската опера и балет под звуците на "Рапсодия в синьо" на изключителния Джордж Гершуин.

Емануела Мерджанова, Елена Пампулова, Калоян Бояджиев, Емил Йорданов, Боряна Петрова, Александър Александров, Кристина Чочанова, Катерина Петрова, Цецо Иванов, Марта Петкова, Никола Хаджитанев показаха, че са овладели до съвършенство красивото си, но изключително трудно изкуство. И ако досега някой се е съмнявал, че българските балетисти са на световно равнище, то спектакълът в петъчната вечер категорично доказа това.