Монетите на скитските царе в Стара Загора

Животът

18-05-2013, 09:27

Снимка:

www.utro.bg

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Монетите ще бъдат изложени в специални нумизматични витрини

Нумизматичен музей – Русе гостува на Регионален исторически музей – Стара Загора с една забележителна и необикновена нумизматична изложба, озаглавена “Монетите на скитските царе – най-значимата научна колекция със скитски монети в света”. Тя ще бъде открита днес, 18 май (събота), в 19:30 ч. в Регионалния исторически музей на Стара Загора.


Монетосеченето на скитските царе е едно от най-загадъчните в западнопонтийския ареал. Интересът на учени и колекционери към него е огромен. Нумизматичният музей-Русе притежава най-пълната и най-значимата в научно отношение колекция от монети на скитските царе в света. Тя включва около 500 екземпляра и дава цялостна представа за всички монетни типове и номинали, сечени от скитските царе в Добруджа.


Колекцията е формирана в продължение на много години от братя Бобокови, основатели на Нумизматичен музей – Русе и собственици на компаниите “Приста Ойл” и “Монбат”. Монетите са идентифицирани и регистрирани съгласно действащото законодателство.


Монетосеченето на скитските царе е било внимателно обмислено и организирано по подобие на монетосеченията на околните гръцки колонии.


Върху монетите им обаче не са изписани имената на монетарниците, които са ги произвели. Затова е изключително трудно те да бъдат сигурно идентифицирани.


Емисиите на скитските царе са сигнирани с имена или монограми на монетни магистрати. Тези чиновници са отговаряли пряко за монетното дело. Имената им са гръцки, а не скитски. Това показва, че скитските царе са прибягвали до услугите на монетарниците на гръцките колонии. Почти е сигурно, че не всички царе са секли монетите си в една и съща монетарница. Все още не е установено обаче, кой цар на коя точно монетарница е поръчвал отсичането на монетните си емисии.


Единствената монетарница, за която със сигурност може да се твърди, че е сякла монети поне за един (Акроза) от шестте скитски царе, е Дионисополис (Балчик).
Нумизматичната изложба, която се представя сега в Регионалния истопрически музей – Стара Загора, е необикновена и пионерна не само за българското музейно дело.
Тя е реализирана със съвършено нов тип витрини, конструирани от Нумизматичен музей – Русе специално за експониране на монети.


Една такава витрина се състои от касета за разполагане на монетите, компютър, монитор, лупа и постамент. Витрината е мобилна – лесно сглобяема и преносима.


Тя дава възможност на посетителя да види “на живо” и през лупа всяка една монета; освен това всяка монета може да бъде видяна на монитора, увеличена няколко пъти и снабдена с всички необходими данни: описание на изображенията, размери, тегло.


Този тип витрина за експониране на монети е новост за целия музеен свят. При нейното конструиране са взети предвид всички съвременни достижения в тази област.


Без съмнение тази нумизматична изложба е едно пионерно и впечатляващо явление в културния и научния ни живот. Чрез тази изложба най-значимата научна колекция в света с монети на скитските царе става достъпна за всички българи, които обичат археологията и нумизматиката и биха искали да научат повече за най-старата история на нашите зами.