Подновяват делото "Чакъра"

Крими

18-05-2013, 11:27

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Делото за смъртта на Чакъра се води от Пловдивската военноокръжна прокуратура, която го прекратява през 2005 година

Върховният касационен съд ще реши до месец дали да започне ново разследване за смъртта на Тодор Димов – Чакъра.

През декември 2003 година 48-годишният мъж загина след акция на МВР. През февруари тази година Европейският съд по правата на човека в Страсбург осъди България да плати 50 000 евро обезщетение на близките на Чакъра и 4684 евро на адвокатите им. В случая вината на властите ни бе посочена в два аспекта - неприлагане на стандарта за "абсолютната необходимост" при употребата на сила, както и заради неефективното разследване по случая.

Веднага след получаването на присъдата от Страсбург главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане за възобновяване на делото "Чакъра". Мотивите на обвинител №1 са сходни с тези на Европейския съд, стана ясно на вчерашното им представяне пред ВКС. В искането бяха подчертани няколко безспорни факта: че полицейските сили са били многобройни срещу един-единствен човек, че са използвани мощни гранотомети срещу къщата, в която се барикадирал Чакъра, че разследването е непълно, тъй като не са разпитани "барети" от Специализирания отряд за борба с тероризма на МВР, за да не се разкрие тяхната самоличност.

Делото за смъртта на Чакъра се води от Пловдивската военноокръжна прокуратура, която го прекратява през 2005 година. Досега официалната версия по случая бе, че Чакъра се самоубил с граната, преди домът му да бъде атакуван с гранатомети. Новото разследване трябва да я потвърди или отхвърли.