Мини Марица Изток съкращава разходите си със 100 млн. лева

Новините

18-05-2013, 13:47

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Министър Василев подчерта, че в момента се работи по нов модел за ценообразуване

Държавните дружества в енергетиката могат да съкратят разходите си общо с 259 млн. лева. Това стана ясно по време на петото заседание на Обществения съвет по енергетика към министъра на икономиката, енергетиката и туризма. ТЕЦ Марица изток 2 предлага да съкрати разходите си със 100 млн. лева, АЕЦ Козлодуй - с 50 млн. лева, а Електроенергийният системен оператор - с 9 млн. лева, стана ясно от думите на министър Асен Василев.


Вече беше договорено, че Мини Марица Изток също могат да съкратят разходите си със 100 млн. лева. Останалите участници в енергийната система, включително и Националната електрическа компания, ще продължат да търсят възможности за намаляване на разходите си, подчерта министър Василев, съобщиха от пресцентъра.


Производителите на енергия от възобновяеми източници изразиха готовност да заплащат генерираните от тях разходи за балансиране на енергийната система. По думите на Владимир Аличков (член на управителния съвет на Българската фотоволтаична асоциация), засега от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране не са предоставили данни за точния размер на тези разходи. По предварителни изчисления става въпрос за приблизително 60 млн. лева.


Министър Василев подчерта, че в момента се работи по нов модел за ценообразуване, чиято основна цел е то да се прави на пазарен принцип, без изкривявания. Вярвам, че ще успеем да запазим цената на електричеството и да няма поскъпване от 1 юли, подчерта министър Василев. По неговите думи, един от елементите на новия модел е премахването на всякакви добавки към цената на тока. Това всъщност поставя на пазарен принцип ценообразуването, без да се отразява на крайната цена за потребителя, но ще отпуши износа на българско електричество към външни пазари, подчерта Асен Василев.


По неговите думи новият модел на ценообразуване ще осигури възможност от една страна, да е ясно за хората какво и защо плащат, а от друга - това да бъде равномерно разпределено, а не да минава през допълнителни добавки и административни процедури.