Зелена светлина за скейт парка и ремонта на Морската и "Богориди"

Мисия Бургас

19-05-2013, 11:23

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

7,4 млн. лв. наливат в супер проекти в Бургас

Благоустрояване и озеленяване на площад "Тройката" и изграждане на подземна улица, свързваща улиците "Княз Борис" и "Гурко", са сред проектите, които получиха зелена светлина от Европа. В края на април приключи оценката на проектите по безвъзмездната схема "Зелена и достъпна градска среда" на ОП "Регионално развитие", която беше отворена през септември миналата година, предаде stroitelstvo.info

Идеята на местната администрация, е че поздемната улица ще даде възможност за безконфликтно осъществяване на напречни връзки между западните жилищни квартали и Приморския парк.

Ремонтирана ще бъде и пешеходната зона по "Богориди" от "Лермонтов" до  "Демокрация". Както Burgasutre писа по план ще бъдат монтирани цветарници с пълзяща растителност и система за оросяване с водна пара са част от решенията на общината за разхлада през лятото. Около Грамофона пък ще се изгради площадче с водна площ, пейки, зеленина. Там ще бъдат обособени и места за арт изяви на талантливите бургазлии, стана ясно по време на обществено обсъждане в края на ноември, на което общината представи ключовите проекти.

Предвидено е финансиране и за благоустрояване на район в зона "Г", в к-с "Меден рудник". Кът за пикник, спортна и детска площадка са част от плановете на архитектите за зоната. Емблематичната бургаска улица "Ал. Батенберг" също ще бъде рехабилитация с евросредства. Тя е основна и важна комуникационно-транспортна връзка между гаровия площад, парк-хотел "Приморец", Приморски парк и обновената ул."Цар Симеон I". Предвижда се обособяване на зона за мимове, озвучаване и wi fi връзка. Паркоместа, велоалея, ефектно осветление, което ще подсказва връзката с морската гара и озеленяване, такава визия нарисуваха експертите.

Проектът за изграждане на скейт парк в парк "Изгрев" също ще получи своята реализация. Площадката е изцяло под нивото на земята, съобразено е шума да не се разпространява наоколо. Улеите за пързаляне ще са поставени в изкоп. Всички зони ще са с нужните наклони и овали за безопасно пързаляне. В най-никото ниво на парка пък ще бъдат разположени специални мобилни съоръжения, които се използват в скейт състезанията за различни конфигурации. 

Космическа площадка за малчуганите и подземна улица на входа на Морската също са сред идеите на местната администрация за уникалния облик на града.