Една трета от първокласниците - с наднормено тегло

Животът

19-05-2013, 06:30

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

На 19-и май отбелязваме Европейския ден за борба със затлъстяването

Затлъстяването се превръща в епидемия не само сред възрастното население, но и сред децата в България. Всеки втори ученик не закусва редовно сутрин, не обядва - всеки трети. По-голямата част от учениците не консумират или рядко консумират прясно и кисело мляко, само 31% консумират риба веднъж седмично, предупреждават от РЗИ-Бургас.

Над 80% консумират бял хляб. Близо половината от децата консумират веднъж и по-често на ден тестени и мазни храни - понички, банички и др., почти всеки трети - пържени картофи /чипс/.

Една трета от първокласниците в България са с наднормено тегло.

Истинската профилактика на затлъстяването започва още от вътреутробното развитие на детето, затова бъдещата майка не трябва да увеличава теглото си по време на бременността с повече от 16 кг. Това обясни председателят на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, проф. Светослав Ханджиев.

Все повече и все по-млади хора в света умират от затлъстяване.

Според проучване, една трета от хората в света страдат от обездвижване поради наднормено тегло. Хората, които не се движат, натрупват излишни килограми и умират по-рано. По данни от изследването, годишно умират средно 5 милиона затлъстели хора. Около 10% от общо 57 милиона смъртни случаи през 2012 година се дължат на липсата на физическа активност и движение, казват учените.

Жените са по-уязвими към затлъстяване и обездвижване, отколкото мъжете, констатират учените. Данните, анализирани от тях, подкрепят това, което лекарите от години все повтарят: движението и физическата активност са изключително полезни за здравето. А активността на тялото може да се поддържа много лесно - дори само четвърт час разходка или каране на велосипед може да намалят рисковете от преждевременна смърт с 14%. Мъжете, които доживяват до дълбока старост редовно се разхождат активно и рискът от смърт при тях се намалява с 30%, смятат американски учени.

Световната здравна организация препоръчва на всеки да отделя за разходки и други видове "лек" спорт поне по 150 минути седмично. Онзи, който е стигнал 70-те години и никога не е пушил, няма диабет, не страда от наднормено тегло и високо кръвно и прави редовни разходки, има над 50% шанс да живее до 90 години.

Експертите препоръчват няколко прости правила за здравословно хранене при приготвяне на съответните ястия в домашни условия и в заведения за организирано хранене на подрастващите. Разнообразие на хранителни продукти, като ежедневно се включва в менюто най-малко по един представител от следните групи храни:

  • хляб, хлебни и макаронени изделия, тестени изделия, ориз, жито и други зърнени храни и картофи;
  • зеленчуци;
  • плодове;
  • мляко и млечни продукти;
  • месо, птици, риба, яйца, бобови храни.
  • Здравословни кулинарни технологии при приготвянето на храната

Почистване и нарязване на хранителните продукти непосредствено преди топлинната обработка.

Приготвяне на зеленчуковите и плодовите салати непосредствено преди поднасянето им за консумация.

Влагане на замразените зеленчуци в ястията без предварително размразяване.

Използване на методи на кулинарна обработка, които съхраняват витамините и предотвратяват образуването на вредни за здравето вещества, предимно варене, варене на пара, задушаване или печене при умерена температура.

Размразяването на месото и рибата не се извършва при стайна температура, а в хладилник, студена вода или микровълнова печка.

Ограничаване на бяла рафинирана захар и готварска сол до минимум (до 2 гр. за възрастни/дневно; 1,5 гр. за деца/дневно).

Да се придържаме към препоръките на медицинските специалисти по хранене и диететика.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен