Смолян си спомня за покорителя на Еверест

Животът

19-05-2013, 11:22

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Катерачът Христо Христов остана завинаги на покрива на света

Планинска среща в памет на алпиниста Христо Христов ще се проведе на изкуствената стена за катерене при екопътека „Невястата”, над параклиса „Св.Пантелеймон” по пътя Смолян-Пампорово.

На 20 май 2004 г. Христо Христов прави безкислородно изкачване на връх Еверест. На слизане остава завинаги под покрива на света. Паметни са неговите думи: Не е важен върхът, а пътят извървян до него.

Планиската среща ще бъде открита в 10:30 ч. С помощта на инструктури ще могат да се използват съоръженията. От тях с безплатен достъп са изкуствената стена за катерене, железния път - системата от метални стълби и парапети, позволяваща преодоляването на труднодостъпни скални терени, екипирани турове за скално катерене и Алпийския тролей. В ранния следобед ще бъдат наградени най-добрите млади таланти, участници в планинската среща.
Организатори на паметната проява са община Смолян, Клуб по алпинизъм "Христо Христов" и Свободно европейско общество. Общината осигурява безплатен транспорт, който ще тръгне от храм „Св.Висарион Смоленски” в 9.00 -9.30 часа, предава БНР.