2,7-километров астероид прелита на косъм от Земята

Животът

19-05-2013, 12:22

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Специалисти от НАСА изследват Космическата канара

Астероидът 1998 QE2 с размер 2,7 километра ще премине на разстояние 5,8 милиона километра от Земята в нощта на 31 май срещу 1 юни. В 00.59 часа московско време (в 23.59 ч. - българско) космическото тяло ще прелети на разстояние 0,039 астрономически единици от Земята, което е 15 пъти по-далеч от лунната орбита. Това е най-голямото сближаване на астероида с нашата планета за последните 200 години.

Специалисти на НАСА планират да извършат радарно сондиране на обекта и да получат данни за свойствата на неговата повърхност, за формата и орбитата му, съобщи РИА Новости, като се позова на информация на Лабораторията на космическата агенция в Пасадена.

По размерите си астероидът е с 500 метра по-голям от пловдивския гребен канал. Той бе открит на 19 август 1998 г. от американския проект за откриване на астероиди LINEAR.

1998 QE2 ще е прекрасна мишена за радарни наблюдения от "Голдстоун" и "Аресибо" и ние се надяваме да получим серия от радарни изображения с висока резолюция, на които ще можем да видим много детайли от повърхността - заяви астрономът Ланс Бенер, научен ръководител на радарните наблюдения със 70-метровата радиоантена "Голдстоун" в Калифорния. Според експерта новите данни за формата, размера, повърхността и скоростта на въртене ще позволят да се определи произхода на астероида. Освен това ще бъде установена орбитата му и начинът, по който ще се движи в бъдеще, предава Вести.бг