Четирима българи емигрират на Марс

Животът

19-05-2013, 14:27

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Те ще се конкурират с още 78 000 ентусиасти

Холандска компания набира кандидати за първата човешка колония на Марс през 2023 г. Сред хилядите записали се смелчаци има и четирима българи. Това са 29-годишната Надежда Томова, 31-годишният Пламен Николов, неговият връстник Петър Георгиев и 26-годишният Георги Христов. Защо са готови да рискуват всичко?

Наистина вярвам, че бъдещето на човечеството зависи от това да се научим да усвояваме ресурсите на Космоса. Това може да стане чрез проучване и, разбира се, колонизиране, заявява Петър пред БНТ.

Откакто се помня, все търся отговора за съдбата и смисъла на живота. За някои това са парите или кариерата, но за мен е нещо друго. Искам да съм пионер в някоя сфера на човешката история - обяснява на свой ред мотивите си Георги Христов.

За Надежда Томова вдъхновението идва от фантастиката, на която е страстен почитател. Има ли живот на Марс - искам да отида на Червената планета и да разбера отговора, който се търси отдавна. Освен това, ако нещо се случи със Земята, което се надявам да не стане, но Марс може да се окаже единственото ни убежище, казва тя.

Защо искам да отида на Марс - отговорът е очевиден - за да живея там, кратко отговаря Пламен Николов.

За първите две седмици от началото на кампанията 78 000 души от 120 страни кандидатстваха да станат първите земни жители на Марс. Но броят им главоломно расте всеки ден. Желаещите имат време до края на август да изпратят визитките си.

След сложен подбор и подготовка, която ще отнеме години, ще останат само четирима - двама мъже и две жени. Според плановете на компанията "Марс 1" през 2023 година те ще полетят към червената планета и след 7-месечен полет там вече ще ги очакват специални модули за живеене, сглобени от роботи, изпратени предварително. И всичко това ще се излъчва на живо по телевизията в космическо риалити, отбелязва БНТ.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен