От 112 вече свързват с лекар при медицински случай

Мисия София

20-05-2013, 08:05

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Очаква се това да намали времето за пристигане на линейките

От днес, 20 май, операторите на телефон 112 директно ще ни свързват с медицинско лице от спешен център в случай на здравословен проблем. Очаква се това да намали времето за пристигане на линейките.

В момента на 112 се приемат подобни сигнали и оттам ги предават на спешните центрове.

Медиците обаче се оплакват, че операторите на спешния телефон не винаги събират коректно информацията - както за адреса, така и за състоянието на пациента.

От Центъра за спешна медицинска помощ в София обясняват, че често хората преувеличават информацията за състоянието си, мислейки си, че така линейката ще пристигне по-бързо. Затова още при подаването на сигнала той трябва да се преценява от медицински лица, каквито има в спешната помощ, а не в колцентъра на 112. Предаването на сигнал от 112 на Спешна помощ отнема средно между две и три минути. Сега това време ще се съкрати, защото ще се правят конферентни връзки.

Припомняме, че един от последните трагични случаи бе смъртта на 11-годишният Теди, който припадна в час по физическо, а лекарската намеса закъсня и по-късно детето почина. От Спешна помощ и операторите на тел. 112 си прехвърляха отговорността, а на пресконференция бе съобщено, че сигналът е бил препредаван между двете институции се е забавил цели пет минути. Като от Спешна помощ заявиха, че не се знаел адреса на столичното 81 СОУ "Виктор Юго".

Въпреки надеждите с новата мярка линейките да идват по-бързо това едва ли ще стане. Заради липсата на необходимия брой екипи.

За територията на София, екипите трябва да са 60, а всъщност са 17. Причината обяви самият министър на здравеопазването в служебния кабинет, който заяви, че работата остава непривлекателна най-вече заради ниското заплащане.