Все повече мрем от жега

Свят

20-05-2013, 12:57

Снимка:

sxc.hu

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Жертвите на горещините ще се удвоят до 2020 г.

Броят на хората, умиращи от непоносима жега в големите градове, може почти да се удвои заради климатичните промени, установи изследване в Манхатън.

Проучването установило, че броят на жертвите, причинени от глобалното затопляне, далеч ще надхвърли намаляването на починалите от студ. То се основава на прогнози от 16 глобални климатични модела при два различни сценария за емисии на парникови газове, за да предскаже броя на починалите от горещината през 20-те, 50-те и 80-те години на този век, пише БГНЕС.

Изследването показало, че броят на жертвите на непоносима жега ще се увеличи с 91% през 80-те години на този век спрямо средно 369 починали на година в най-гъсто населения квартал на Ню Йорк през 80-те години на миналия век.

Намаляването с 34,1% на жертвите на студа в същия период означава общо нарастване на свързаните с температурите смъртни случаи с 31 на сто. Друго изследване, основано на алтернативни изчисления, предвижда увеличение с 50% на жертвите на жегата и намаление с 22,1% на жертвите на студа.

Различните сценарии прогнозират също така, че починалите от жегата ще нараснат с 21,5% или 22,2% през 20-те години на новия век, а жертвите на студа ще намалеят с 12,2% или 11,1%. А през 50-те години жертвите на горещината ще нараснат с 36,9 или 49,4%, а жертвите на студа ще намалеят със 17,3% или 21,5%.

Изследователите заявиха, че проучването им, публикувано в Nature Climate Change, подчертава значението на управлението на риска за общественото здраве в отговор на глобалното затопляне. Те допълниха, че повишаването на температурите в градските зони може да доведе до увеличаване на свързаната с жегата смъртност и да намали смъртността, свързана със студа, но до сега цялостният годишен ефект беше несигурен. Учените предлагат да се планират стратегии за сектора на общественото здраве, стимулиращи бдителността извън традиционните месеци с висок риск от горещини между юни и август.