Даваме до 4 000 лева за саниране на жилище

Мисия Пловдив

20-05-2013, 13:53

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Семействата с ниски доходи не плащат нито лев по проекта за енергийно обновяване

15 заявления са подали пловдивчани по проект „Енергийно обновяване на българските домове” на Министерството на регионалното развитие и  благоустройство (МРРБ) от миналата година досега. Градът ни се нарежда веднага след София, където молбите са 54. 6 от сградите вече са одобрени и ще получат 75 % безвъзмездна финансова помощ за саниране, съобщи зам.-кметът Димитър Кацарски. Одобрението на 7 от заявленията се очаква в близките дни, а 2 са отхвърлени. Отказът е поради неизпълнени критерии на сградите.

„Сумата, която домакинствата плащат зависи от ремонтните дейности, които трябва да се предприемат и от броя  на апартаментите в сградата”, каза Десислава Йорданова, директор на дирекция „Жилищна политика” към МРРБ. „Обикновено обаче тя варира от 1500 до 4 000, а останалото се поема от проекта”, допълни тя.

Най-често хората настояват за подмяна на дограмата, външна топлоизолация и изолация на покрива.

„Семействата с ниски доходи ще получат 100 % грант, за да покрият разходите си по санирането. С тази промяна, сгради, в които някои домакинства не са успели да получат кредит, ще могат да се възползват от проекта", съобщи още Йорданова.   

Условието е сградата да е одобрена за обновяване на енергийна ефективност, да е отказан кредит на домакинството и доходът на член от семейството да е под 310 лева. 75 % от нужната сума, която получават домакинствата е осигурена от проекта, а останалите 25 % от държавата.

Ако нямате собствени средства след одобрението на заявлението, може да поискате заем от Фонда за жилищно обновяване. „Кредитът е с ниска лихва – основен лихвен процент на БНБ плюс 6, 5 %”, обясни Георги Вранчев от Фонд за жилищно обновяване, управляван от Корпоративна търговска банка. „При определени условия лихвата може да намалее до 4, 5 % плюс основния лихвен процент на БНБ”, допълни той. Условието е след като погасите месечната си вноска по кредита, на член от семейството да не остава доход по-малко от 200 лева. Могат да кандидатстват както юридически лица, така и домакинства. Гратисният период е 6 месеца, а срокът на погасяване е до края на 2021 година. Няма такса при предсрочно погасяване.

Според експертите голяма част от кандидатстващите за саниране са възрастни хора.  Те също могат да поискат кредит, но трябва да си направят застраховка живот за тяхна сметка или да получат обезпечение от наследници.

След санирането ремонтните дейности имат гаранционен срок минимум 5 години. МРРБ стартира информационна кампания от днес до 23 май на площад Централен до паметника на Гюро Михайлов от 16 до 19, 30 часа. Eкспертите ще се срещат 3 дни и с управителите на етажна собственост за разясняване на проекта – днес от17, 30 часа в Историческия музей, утре от 18 часа в Пенсионерския клуб в район „Източен” и от 17, 30 часа в администрацията на „Южен” на 22 май.