Пловдив, Зарата и Бургас обявиха война на шопите

Региони

20-05-2013, 14:47

Автор:

Алекс Антонов

Всичко от Автора

Големите градове обидени на София заради 610 млн. лева

Осем големи града възстанаха срещу проект на регионалното министерство София да вземе десет пъти повече европари от тях през следващите 7 години. За столицата са предвидени 610 млн. лв., а за всеки от другите големи градове – до 57 милиона лв. Това са Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора, Плевен, Велико Търново и Благоевград. Даже общата сума от европарите – 458 млн. лв за осемте общини е по-малка от тази за столицата. По данни на ГРАО в София живеят 1,2 млн. жители, а в осемте големи града – 1,5 млн.

Тази несправедливост предизвика бурни дискусии на заседанието на УС на Националното сдружение на общините в Казанлък. Документът, пратен им от МРРБ, бил бламиран и върнат за радикални промени, твърди “Преса”.

“защо ни връщате назад”, питали кметовете представителите на регионалното ведомство. Основното възражение е, че Европа дава парите, за да се създават центрове – мотори на растежа, и не бива целият ресурс да се концентрира в столицата.  Малко над 3 милиарда лева ще се дадат на градовете до 2020 г. Следващото правителство трябва да предложи по-справедлива схема за разпределяне на парите, категорични са градоначалниците.