Ученици гостуваха на областния управител

Новините

20-05-2013, 14:59

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Гостуването им е част от програмата "Успех", по която втора година работят малките старозагорци, чиито клуб носи името «Кариера».

Осем деца от четвърти, пети и шести клас от Второ основно училище "П. Р. Славейков" в Стара Загора с преподавател Венета Кирова за пръв път днес прекрачиха прага на областна администрация.

Гостуването им при областния управител Недялко Недялков е част от програмата "Успех", по която втора година работят малките старозагорци, чиито клуб носи името «Кариера».

Какво прави за нас държавата при бедствия, аварии и кризи, кой управлява моя град и област бяха само част от въпросите, които поставиха учениците пред областния управител. Той запозна децата с ролята на държавата в управлението и подпомагането на общностите, презентира с любопитни за тази възраст факти област Стара Загора.

"В областна администрация работят много специалисти - икономисти, юристи, счетоводители, компютърни специалисти, строителни инженери и други, които преминават през конкурс преди да бъдат назначени на работа.

Областният управител пък се назначава от Министерски съвет и не е мандатен орган, което означава, че не се избира на избори и може да бъде сменен по всяко време, разясни на любознателните малчугани областният управител.

"Какво мислите за провеждането на референдума за полигона в Змейово?", попита малката Ния.

"Не е ли липса на възпитание и проява на вандализъм отношението на футболните фенове към собствените им стадиони?", възмути се Александър от четвърти "А" клас.

«За какво се събира щабът за бедствия и аварии? Какво се прави на него?», попита още четвъртокласничката Валерия.

Шестокласниците пък се интересуваха от къде идват парите за откриване на сгради и други съоръжения в областта и с какъв бюджет разполага областна администрация.