Първото заседание на 42-то Народно събрание

Новият парламент започва работа

Новоизбраното 42-ро Народно събрание ще проведе първото си заседание днес от 10.00 часа.

Събранието се свиква с указ на президента Росен Плевнелиев на основание чл. 75 от Конституцията на Република България.

Съгласно основния закон на държавата първото заседание на Народното събрание ще бъде открито от най-възрастния присъстващ народен представител. В 42-то Народно събрание това е Стефан Данаилов.

На заседанието народните представители ще положат клетва да спазват Конституцията и законите на страната, след което ще подпишат клетвени листове.

След това президентът Росен Плевнелиев ще направи обръщение към народа и Народното събрание.

Изявления ще направят и представители на партиите и коалициите в НС. На заседанието ще бъде избран председател на 42-то Народно събрание. Депутатите ще гласуват проекторешение по процедурата на избора. Изборът ще бъде произведен съгласно приетата процедура, след което ще бъдат обявени и резултатите.

Избраният за председател на 42-то Народно събрание ще поеме ръководството на заседанието и ще произнесе слово. Следва избор на заместник-председатели на Народното събрание и приемане на решение за временно прилагане на Правилника за организацията и дейността на Народното събрание.

Ще бъдат гласувани решения за избиране на временни секретари на парламента и на Временна комисия по Правилника за организацията и дейността на Народното събрание. След края на заседанието се предвижда обща снимка на официалния вход на парламента.