Над 11 хиляди седмокласници и зрелостници на матури в Пловдив

Мисия Пловдив

21-05-2013, 07:44

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

3000 квестори „пазят“ учениците, без достъп на журналисти по време на теста

Точно в 8 часа започва държавния зрелостен изпит във всички училища в България, а националното външно оценяване за седми клас стартира в 10 часа. Половин час преди началото на писмения изпит зрелостниците и седмокласниците трябва да са заели местата по чиновете си.

Абсолютно забранено е влизането на външни лица в учебните заведения преди и по време на матурата. Стоп на достъпа ще има и за журналисти. Камери няма да се монтират, няма така да дебнем децата да не преписват, заявиха от министерството.

В Пловдив 5582-ма дванайсетокласници ще се яват на държавния зрелостен изпит по български език и литература.

5656 са седмокласниците, които ще се явят на изпит по български в Пловдив и областта.Общият брой на училищата, в които ще има национално външно оценяване за 7-ми клас е 145. Квесторите са повече от 3 000.

Любопитното е, че IT специалистите на образователното министерство разполагат с онлайн платформата. Изпитният вариант се избира между 11 милиона комбинации, каза за Plovdivutre.bg Любомир Блатски, н-к отдел "Връзки с обществеността" във ведомството.

Външното оценяване по математика пък е на 23 май. На същите дати ще е и матурата за дванайсеткласниците, които са 5582. Зрелостниците обаче ще бъдат разделение в отделни учебни заведения, уточни Иванка Киркова, началник на Регионалния инспекторат по образование.

Най-желаният предмет от зрелостниците е география и икономика, като заявленията са 1635. Най-малко са желаещите да се явят на матура по химия и опазване на околната среда. Тази година е по-голяма конкуренцията, защото се явяват по-голям брой седмокласници от миналата. Най-желани са езиковите гимназии и Математическата гимназия.