Кметът Живко Тодоров подписа договор за обновяването на част от Стара Загора

Мисия

21-05-2013, 08:27

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

10 млн.лв. по проект "Зелена и достъпна градска среда"

Договор за близо 10 млн. лева за изпълнение на проект "Зелена и достъпна градска среда" подписа вчера в София кметът на Стара Загора Живко Тодоров.


Ще бъдат напълно обновени три основни улици и 22 междублокови пространства, с цел подобряване на физическата и жизнена среда в Стара Загора като предпоставка за осигуряване на устойчива и екологична градска среда с по-високо качество на живот и нови възможности за социално и икономическо развитие.


Безвъзмездното финансиране е по Оперативна програма "Регионално развитие", като съфинансирането от страна на общината е 5 %. Срокът на изпълнение е 24 месеца и трябва да започне в края на юни. Според кмета Живко Тодоров, проектът ще подобри значително качеството на живот на хората в града и ще го направи по привлекателен и атрактивен за туристите. Ще се създадат повече удобства и забавления за всички възрастови групи и ще се осигури свободен достъп за хора в неравностойно положение.


В първия етап основно ще бъдат ремонтирани две основни улици, свързващи източния и западния край – ул. "Ген.Столетов" и ул. "Христо Ботев" с обща дължина 5,5 км.
В първия пакет от обекти за интервенция са и Градина "Доша Николова", Градина "Берое" и две междублокови пространства. Вторият пакет е за ул. "Братя Жекови", улици и междублокови пространства.


Строително-монтажните работи в рамките на проект "Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора” включват 11 обособени позиции:


Обособена позиция 1:

„Реконструкция на бул. "Генерал Столетов” и ул. "Христо Ботев”, изграждане и възстановяване на Градина "Доша Николова“ и Градина "Берое“, реконструкция на 4 улици и облагородяване на 2 междублокови пространства”


Обособена позиция 2:

Реконструкция на улица „Братя Жекови“ от ул. "Стефан Караджа“ до бул. "Патриарх Евтимий“; първи етап: от бул. "Патриарх Евтимий“ до ул." Любен Каравелов“


Обособена позиция 3:

Реконструкция на улица "Братя Жекови“ - втори етап: от ул. "Любен Каравелов“ до ул. "Стефан Караджа“ и облагородяване на 2 междублокови пространства


Обособена позиция 4:

Реконструкция на улица "Климент Охридски”- южно от ул. ”Граф Игнатиев” и от осова точка 504 до осова точка 506 и облагородяване на междублоково пространство


Обособена позиция 5:

Облагородяване на 2 междублокови пространства и реконструкция на 2 улици


Обособена позиция 6:

Облагородяване на 3 междублокови пространства


Обособена позиция 7:

Реконструкция на улица и облагородяване на 3 междублокови пространства


Обособена позиция 8:

Облагородяване на междублоково пространство между ул. "Любен Каравелов”, ул. ”Христо Ботев” ,ул. ”Братя Жекови” и ул. ”Св.Кирил и Методий”


Обособена позиция 9:

Облагородяване на междублоково пространство между ул. ”Ал. Батенберг” и ул. ”Ген. Столетов”


Обособена позиция 10:

Облагородяване на междублоково пространство и реконструкция на 3 улици


Обособена позиция 11:

Изграждане на зелена площ в сервитута на река Бедечка между ул. "Хан Тервел“, бул. "Крайречен“ и ул."Христина Морфова“ и облагородяване на междублоково пространство.