Генът на Джоли разболява 350 българки на година

Животът

21-05-2013, 09:19

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Само Медицинският университет в София все още можете да проверите безплатно имате ли проблема на Анджелина

Генът на фамилния рак на гърдата разболява 350 българки годишно, разкри доцент Радка Кънева от Центъра по молекулна медицина към МУ-София. Това прави 10 процента от всички българки, които през 2013-а ще имат проблеми с рака на гърдата. Заради този проблем световната кино-звезда Анджелина ДЖоли си отряза и двете гърди.

„Става дума за изследване на два гена, за които е доказано, че при наличие на мутации в тях рискът от развитие на рак на гърдата е повишен. Изследването обаче има смисъл само при определени критерии. Пациентът трябва да има поне двама родственици от първа линия със същото заболяване, което значи майка, баба, сестра. Другият вариант е да има фамилна история за това заболяване на трима и повече родственици, дори и да не са от първа линия, т.е. братовчеди, лели и т.н. Третият вариант е, когато жената има двустранен карценом. Това за съжаление също се случва понякога. И четвъртият критерий е възрастта на пациента. Ако е под 40 години това също е показател за генетично изследване”, обяснява доцент Кънева.

„Апаратурата за изследване на този проблем струва няколко стотин хиляди лева. Медицинският университет София е едно от малкото места, разполагащи с такава апаратура. Със старата изследването отнемаше 2-3 месеца, но пък беше безплатно. В България жените с рак на гърдата, които се разболяват годишно са 3500. Между 5 и 10 процента от тях са тези с фамилния рак на гърдата. До края на годината ще изследваме безплатно в София още 200 жени. Местата ни са ограничени, но на този етап още има свободни. Така че хората, които отговарят на критериите, могат да бъдат включени в изследването”, добави Радка Кънева.