Музикантите от "100-те унгарски цигулки" фенове на българския мед

Бургас Лайф

21-05-2013, 10:10

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Най-известният оркестър в света за първи път свири под открито небе в България

За първи път в България най-известният и голям цигански оркестър в света ”100-те Унгарски цигулки” ще свири под открито небе, в Летния театър.

Те ще излязат на сцена на 3 септември, в подкрепа кандидатурата на града за европейска столица на културата.

Известните музиканти за първи път също така ще включат в своята световна програма и български фолклорни мотиви, които обаче все още не са известни, сподели Петър Харалампиев от продуцент на компания „АРТ БГ”.

По неговите думи групата, която ще пристигне в града е от близо 170 души, които ще бъдат разпределени в два хотела, а изискването на ромските звезди е за двойно по-големи легла от стандартните.

Другото им желание било да бъде осигурен български мед, като има шанс 100-те музиканти да опитат уникалния по състав странджански манов мед.  

"100-те унгарски цигулки" са избрали летния театър, заради неговата уникална акустика, въпреки че той побира едва 2000 души. За сравнение, за предстоящия концерт в Загреб вече са продадени 18 хиляди билета.

В изпълненията на оркестъра влизат различни класически, международни и унгарски музикални произведения участват 60 цигулки, 9 виоли, 6 чела, 10 контрабаса, 9 кларинета и 6 цимбали. Уникалното за оркестъра е че те изпълняват произведенията по памет.

В концерта им са преплетени произведения на Брамс, Щраус, Бизе, Хачатурян, унгарски цигански моменти от Виторио Монти и Григор Диницу, ще има и елементи от чардаша, от руските романси. Музикантите обичат да посещават емблематични за градовете, в които гостуват места и да общуват с местните хора. Те са атрактивни не само за слушане, но и за гледане. Правят невероятно шоу особено когато се надсвирват”, каза Харалампиев. Концерти на ”100-те Унгарски цигулки” са били в препълнени зали в Щатсопер във Виена, величествената Олимпия в Париж и Роял Алберт Хол в Лондон. 

Билетите ще бъдат пуснати в продажба от утре, като за първите 300 билета има отстъпка от 10 лева. Цените започват от 20 и стигат до 50 лева , като има предвидени билети за ВИП места за 70 лева. Билети ще се продават на касата на Държавна опера Бургас, в големи вериги магазини и бензиностанции.