Наплив за спасители - над 120 са кандидатите

Туризъм

21-05-2013, 12:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Посрещаме лятото с повече естествени плажни ивици, но неохраняеми

С поне 6 плажа повече, образувани през зимните месеци по естествен път, ще посрещнем това лято.

Общият им брой надхвърля 105, като за миналото лято сключените договори с концесионери са били 11, а един от тях е бил прекратен, заради неизпълнение на изискванията, казаха от областна администрация. Само след две седмици предстои среща на концесионерите на плажове в Бургаска област.

От тази година търговете ще се правят от МРРБ, а обласктният управител има право да следи изпълнението на договорите с наемателите на ивици, но няма да има правомощия да организира търгове. По информация от миналата година броят на неохраняемите плажове е бил 27. 

За сметка на това от дълго време насам не е имало толкова кандидати за спасители на плажа, както сега. Доброволците избрали да се обучат и да приложат уменията си са почти двойно повече, допълва специалистът по водно спасяване към червенокръстката организация в Бургас - Васил Загорчев.

Курсовете са много, а също и броят на обучените за спасители, който според експерта от БЧК – Бургас може да се нарече рекорден, ако се съпостави с бройката на подготвяните през 2012 и 2011 година.  

"Само за последните няколко месеца ние сме организирали и провели 8 курса за водно спасяване. Като сред тях има и големи курсове, в които са записани 22-ма доброволци за открити водни площи и море. Същевременно от началото на този месец организирахме още един обучителен курс, който е конкретно за спасители в открити водни площи. Този вид обучения ще продължат и през месец юни", обясни експертът.

Васил Загорчев изрази надежда до края на месец май БЧК да е подготвил близо 130 добре обучени кадри.

До сега дори годишната бройка на преминалите през обучителните курсове не е успявала да достигне 120 души, а малко преди началото на сезона, за по-малко от три месеца тя надхвърляла очакванията на червенокръстците.