Моделът Борисов-Цветанов е в историята, отсече Местан

Политика

21-05-2013, 11:35

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Лидерът на ДПС обяви, че победител на изборите е демокрацията

ДПС няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ.

Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан на първото заседание на 42-ото Народно събрание.

"Има победител на тези избори и този победител е политическата нормалност, демокрацията”, посочи Местан. "ДПС постигна резултат, който доказа националния и европейски ценностен модел на партия, разположила религиозното различие единствено в парадигмата на човешките права. Нашата политическа биография се гради в името на държавността", заяви той.

Местан каза, че днес 42-ото НС има задача да изведе България от злополучията на управлението на Бойко Борисов и ГЕРБ. Първата стъпка е съставянето на кабинет. Партията на Местан е за кабинет за експертно политическо начало.
"Г-н президент, нека бъдем коректни пред суверена – в рамките на 42-ото НС не е възможно да се състави легитимен кабинет на провалилата се партия ГЕРБ. Парламентарните сили заявиха категорична позиция, че няма да подкрепят предложен от Бойко Борисов кабинет. Аз задавам високо въпроса – ако е вярна тезата, че българският интерес предполага бързо съставяне на правителство и след като е ясно, че опитът на Борисов ще е неуспешен, има ли нужда от 7-дневен проучвателен мандат?", попита Местан. Той попита Борисов: "Защо са ви седем дни проучвателен мандат – за да купувате депутати или да будите обществено недоволство". Предлагам да бъдем отговорни пред българските граждани и да положим усилия за реализиране на втория проучвателен мандат, каза Местан.

Суверенът отрече модела Борисов – Цветанов, заяви още лидерът на ДПС. "Суверенът гласува против ГЕРБ. Отреченият еднопартиен модел на властта на ГЕРБ не доведе до овластяването на друг единичен партиен субект, т.е. избирателят свали от власт ГЕРБ, но не качи на власт нито една друга партия. Постави ни трудната задача да реализираме алтернатива на еднопартийно управление".

Местан каза още. че днешният ден не е за тържествени слова. "Няма я еуфорията на победителите, няма ги погледите от високо, те са разположени в тривиалността на депутатския статут, в което няма нищо лошо."

Избирам тривиалното пред месианството. Днес е началото на първия парламент, в който няма да доминира месията, това е качествената промяна, каза Лютви Местан.