Воля: Млада жена без ръце плете детски дрешки

Животът

21-05-2013, 11:49

Снимка:

smolyanpress.net

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

29-годишната Мелха Макова трогна с желанието си за работа

29-годишната Мелха Макова няма ръце до китките. Това обаче не я спира да плете детски дрешки. Младата жена е със 100 % призната инвалидност първа група с чужда помощ.

От една година е работник в социално предприятие към община Рудозем, което се занимава с озеленяване и изделия от родопски занаяти. В понеделник на обща изложба с колежките си Мелха показа изработените от нея дрешки за бебета. Хората се трогнаха от желанието и за работа и направеното от нея. Тя споделя, че не е и мечтала някога да има работа, тъй като не е вярвала, че някой ще я вземе.

Бавна съм и никой няма да търпи такъв работник като мен, затова съм благодарна, че ми дадоха шанс и аз в живота си да получа заплата, казва Мелха.

Родила се е без ръце. От рудоземското село Сопота е, има двама братя и сестра. С удоволствие се занимава с шестте си племеници. Изобратетелна, тя открила сама, че може да задържа куките към чуканчетата си с ластици за коса. По същия начин с ластици връзва и нож, за да готви в къщи. Оригиналното социалното предприятие в Рудозем е по проект на местната управа по програма "Развитие на човешките ресурси" за създаване на заетост на хора в неравностойно положение. В него са обхванати 19 души инвалиди, онкоболни, многодетни и самотни майки, повечето от които от години са без работа. По проекта те получават 12 месеца минимална работна заплата. Плод на труда им е озеленяването на Рудозем и двете най-големи села Чепинци и Елховец.

Надяваме се след края на проекта техните изделия да се продават и хората да се самоиздържат, за да продължат да имат работа, каза кметът на Румен Пехливанов. Произведенията ще бъдат представяни за продажба на сайт, който в момента се подготвя. Пехливанов  е подарил терлици, изработени от предприятието, на гости на общината от Индонезия, Турция и Гърция, които останали шокирани от възможностите на инвалидите, пише smolyanpress.net.