Градушка помля Карловско

Животът

21-05-2013, 13:31

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ледените късове унищожиха селскостопанска реколта и розови масиви

Градушка унищожи значителна част от селскостопанска реколта в Карловско. Ледените късове са паднали снощи след 22.00 часа, ударили са насажденията по дворовете на хората, лозя и розови масиви. Пораженията са най-много в селата Бегунци, Ведраре и Пролом. Засегнати са още град Баня и Горни Домлян, съобщава Фокус.

Пораженията в село Бегунци са на 100 %, заяви кметът Петко Комитов. По думите му ледените зърна там са бил с големина на орех, а продължителността на валежа около 10-15 минути.

Много неприятно е това, което се случи след градушката, каза кметът на Ведраре Васил Илиев. Той уточни, че са засегнати насажденията от пипер и домати по дворовете на хората. Държавата в тази насока е много тромава и няма смисъл да ходим да се молим, където и да е, каза Илиев. Хората ще сеят наново и това е - Господ дава, Господ прибира.

Реколтата от плодове, зеленчуци по дворовете на хората и розовите насаждания в масивите на частни производители и кооперации са засегнати на 90%, заяви и кметът на град Баня Емил Мартинчев. Пораженията са и върху лозовите насаждения. По-голямата част от продукцията е в ранна фаза на развитие и всичко е сринато със земята, каза Мартинчев. Градушката в Баня е продължила около 30 минути снощи, като не е била с големи ледени зърна, но пък валежът е бил много интензивен и голям коефициент на плътност. Проведени са разговори с кмета на община Карлово Емил Кабаиванов и предстои описване на щетите. Стопаните, които отглеждат зеленчуци и плодове в къщите си не са застраховали продукцията си, каза Мартинчев.