Миньорите в стачна готовност

Новините

21-05-2013, 13:36

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

КНСБ в ТЕЦ "Марица-изток 2" не са доволни от "седянката" на последния Обществен съвет в МИЕТ

"Ако до следващия Обществен съвет при енергийния министър няма решение на миньорските проблеми, започва подписка за протестни действия", съобщи Валентин Вълчев, председател на Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ. "Надявам се да не се стига до стачки. Мисля, че всичко ще се реши от новата власт", коментира още Вълчев. Според него следващият Обществен съвет при министъра е на 31 май, а дотогава може да има и ново правителство.


За откриването на подписка от КНСБ предупредиха още в петък. Според синдиката, ако в срок до 10 дни не се изготви и съгласува със синдикатите "балансирана" програма за развитие на енергийния сектор, която да гарантира работните места, ще започне подписка за ефективни стачни действия. Конкретният повод за предупреждението са писма, които Националната електрическа компания (НЕК) е разпратила до въгледобивните предприятия и профсъюзите. В тях се казва, че е необходимо силно намаляване на добива заради спада на потребление и на износа на електроенергия. В "Мини Марица-изток" например добивът трябвало да падне с 2/3. Притесненията на синдикатите са, че това може да наложи съкращаване на миньори.


На Обществения съвет в икономическото министерство обаче стана ясно, че НЕК не е съгласувала с министерството действията си.


"Държавните дружества в енергетиката могат да съкратят разходите си общо с 239 млн. лв. Това стана ясно по време на петото заседание на Обществения съвет по енергетика към министъра на икономиката, енергетиката и туризма", съобщиха от енергийното министерство. ТЕЦ "Марица-изток 2" предлага да съкрати разходите си със 100 млн. лв., АЕЦ "Козлодуй" - с 50 млн. лв., а Електроенергийният системен оператор - с 9 млн. лв. Вече е договорено, че "Мини Марица-изток" също могат да съкратят разходите си с 80 млн. лева. "Останалите участници в енергийната система, включително и Националната електрическа компания, ще продължат да търсят възможности за намаляване на разходите си", се казва още в прессъобщението на МИЕТ.
"Днес ще решаваме какви ще бъдат действията ни. Не сме доволни от "седянката" на последния Обществен съвет при министъра", каза Христо Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ "Марица-изток 2".