Училищата в Марково и Брестник без пари за заплати

Животът

21-05-2013, 13:47

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Субсидията не стига, поискали са дофинансиране от община "Родопи"

Училищата в Марково и Брестник са поискали дофинансиране, тъй като парите за заплати не стигат. Причината е малкият брой на учениците в тях. Държавата плаща към 1570 лева за всеки ученик. В учебните заведения обаче учат между 60 и 80 деца. По тази причина сумата е недостатъчна, за да се платят заплатите на персонала. Училищата са държавни, но синдикатите искат пари от община "Родопи".

Не искам да затваряме училища, защото съм на мнение, че църква, училище и кметство трябва да има във всяко село, но ще работим твърдо в тази насока, защото не вярвам, че няма достатъчно ученици. Колективът трябва да поддържа добро ниво на обучение, за да привлича ученици, заяви кметът.

Всъщото време минималната заплата на един директор е 1100 лева, според правила на Регионалния инспекторат по образование.

Заплатата трябва да е обвързана с резултатите, а не да се съставя според правила на РИО, а от общините да се искат пари за възнагражденията, защото излиза, че един поръчва музиката, а друг я плаща, смята кметът.

Тази година ще се наложи община "Родопи" да дофинансира със 165 хиляди лева училищата в селата. Ангажиментите на общината обаче не свършват дотук, тя се грижи и за материлната база на учебните заведения.