Застрояват Белинташ напук на забрани (СНИМКИ)

Животът

21-05-2013, 13:59

Снимка:

Личен архив

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Разширяват комплекса „Старите къщи” до тракийското светилище, въпреки акт на РДНСК, алармира съсед

Извършва се абсолютно незаконно строителство в непосредствена близост до родопското светилище Белинташ в село Врата, сигнализира Димитър Суров, собственик на хотелски комплекс „Старите времена”.

По думите му строежът на съседа му Асен Кикьов, който притежава „Старите къщи”, унищожава красотата на пейзажа и превръща тракийското светилище в презастроения комплекс Слънчев бряг.

„Вчера започна да се налива бетонна плоча, въпреки връчения констативен акт на РДНСК. Кикьов отказа да подпише документа и днес строителството продължава с пълна сила – все едно закони в България няма”, продължи Суров.

Всъщност новостроящата се сграда е част от хотелския комплекс „Старите къщи”, а имотът на другия хотелиер Димитър Суров се намира в непосредствена близост. Дели ги малка уличка от 3, 5 м. ширина.

По думите на Суров съседът му работи с разрешително за строеж, което не е влязло в сила и е незаконно. „Документът е съставен със скица виза с изминал срок повече от 6 месеца”, казва той.

Липсва оценка за РИОС (Регионална инспекция по околна среда) в цялата документация. Има редица пропуски по отношение на редовността на документите. Архитектурният проект е изготвен от едно и също лице, който сам прави и протокол за техническо съответствие, разказва хотелиерът.

Според него не са спазени ограниченията на заповедите от месец март и месец октомври на Вежди Рашидов за опазване на тракийското светилище Белинташ.

„Целта на Кикьов е да достигне ниво на строеж, когато вече сградата няма да може да се бутне”, обяснява Суров.

На 10 юни в Административния съд започва дело, което се подема от фирмата на Суров Астрейд ЕООД за доказване на нищожност на строителното решение от 2008 г., издадено на Асен Кикьов.  

Строежът вече е спиран 3 пъти от 2006 година насам. „През 2008 г. главният архитект на община Асеновград Ангел Шишков разбра, че е допуснал грешка, разрешавайки старта на строителните работи и се обади, за да го спре”, разказа Суров. Шишков обяснил на  Кикьов, че сградата трябва да се раздели на 2 и предприемачът ще бъде принуден от РДНСК или да я построи на един етаж или да я бутне. Факт е обаче, че в края на месец октомври 2012 г. отново започнаха строителните изкопните работи. А сега работници плетат арматура под пълна пара без значение, че министър и РДНСК са забранили строителството, добави Суров.

Опитахме се да намерим за коментар Асен Кикьов, но никой не отговори на посочените телефони в хотелиерския му комплекс.