Синя стая - чуй детето

Мисия

21-05-2013, 14:16

Автор:

boshnakova1

Всичко от Автора

Сдружение Самаряни с проект за деца жертви на престъпление

На 22 май от 10.00 часа ще се проведе кръгла маса "Синя стая – чуй детето" в сградата на Комплекс за социални услуги за деца и семейства в Стара Загора на ул. "Христо Ботев" 205. Целта на кръглата маса е да се постави началото на бъдеща, координирана съвместна работа между заинтересованите институции в областта на щадящото изслушване и разпит на деца, жертви или свидетели на престъпления.


По време на форума ще бъде открита синя стая - специализирано пространство за изслушване и разпит на деца.


Сред официалните гости на събитието ще бъдат Калин Каменов, председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) и представители на Министерство на правосъдието.
Сдружение Самаряни управлява услуги в помощ на рискови групи деца и семейства вече 14 години и в директната работа с тях нееднократно се е налагало да се подкрепя и изслушва дете, което е пострадало в престъпление. Средно годишно в услугите на организацията се обслужват над 50 деца, жертви на насилие, спрямо които са предприети мерки за закрила.
Дългогодишният опит в работата с деца, жертви и свидетели на насилие, показва колко травмиращо може да бъде участието на деца в правните процедури в рамките на досъдебното и съдебно производство и колко важно и необходимо за тези деца е да бъдат изслушвани и разпитвани в щадяща за тях среда. Именно за това сдружение Самаряни, с подкрепата на Институт по социални дейности и практики и Райфайзен банк, изгради т. нар. синя стая като една от добрите европейски практики. В нея децата без страх и притеснение, с подкрепата на специалисти, ще могат да споделят преживяното, като резултатът е защита на техните права и добри предпоставки за прилагане на ефективно правосъдие, съобщиха от сдружение Самаряни.


Програма на събитието
10.00 - 11.30 часа - Откриване и приветствия. Представяне на участниците. Представяне на концепцията синя стая. Дискусия.
Основни говорители: доц. д-р Нели Петрова-Димитрова, ИСДП; Калин Каменов – председател на Държавната агенция за закрила на детето, Велина Тодорова – зам.-министър на правосъдието; Диана Димова, програмен директор на сдружение Самаряни
11.30 - 12.00 часа - Официално откриване на начинанието и новата услуга в Комплекса с водосвет.
12.00 - 13.30 часа - Представяне на работата на партньорските институции на местно ниво в работата по изслушване и разпит на деца. Трудности и препоръки към новата услуга в Комплекса.


Основни говорители: официални представители на Община Стара Загора, Районен съд – Стара Загора, Районна прокуратура – Стара Загора, Областната дирекция на МВР, Регионална дирекция за социално подпомагане, Дирекция Социално подпомагане – Стара Загора, др.


Какво представлява синята стая?
Синята стая е топла, уютна и приветлива детска стая за игра. Пъстра, с весели завеси и интересни играчки. Обстановката е дружелюбна, не притеснява детето, напротив – буди неговото доверие и му помага да сподели преживяното. А предразполагането на децата-свидетели е първата крачка за ефективното им участие в съдебния процес. Детските игри и рисунки проговарят в синята стая... За нея са нужни две съседни помещения, разделени от венецианско огледало. В едното от тях психолог работи с детето, което е жертва или свидетел на престъпление, а в другото прокурор, следовател, обвиняем, адвокат и други лица наблюдават процеса с помощта на аудио и визуална техника. И двете страни са в постоянна комуникация, благодарение на специална техника. По сега действащото законодателство материалите, получени при разпит, проведен в синя стая, могат да бъдат използвани като доказателство в съдебния процес.