Близо 900 квестори пазят по време на матурите

Животът

21-05-2013, 14:59

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Полицията също ще охранява нощта преди изпитите за зрелостници

Близо 900 квестори ще бдят над завършващите средно образование в Бургаска област. При силни мерки за сигуронст протече днешният изпит, така ще бъде и при следващия, който се очаква да е в края на седмицата.

Заради няколко случая от миналата година, сега ще се следи много строго и за влизане на изпит с мобилен телефон. Още на входа на училищата абитуриентите ще трябва да оставят GSM-ите си. 

3 581 зрелостници от Бургаска област положиха задължителния изпит по български и литература. Темата е по стихотворението "Заточеници" на Яворов.
Броят на записалите се за втория задължителен изпит, който е по предмет по желание, е 3 701. Матурите на зрелостниците и т.нар. външно оценяване на седмокласниците тази година ще бъдат на едни и същи дати - 21 и 23 май.

В резултат на това ще настъпят промени и в организацията на провеждането им, каза Георги Даутев, председател на регионалната комисия за организиране и провеждане на държавните зрелостни изпити.
Тази година са предвидени и външни квестори за двойно по-голяма сигурност, които ще придружават учениците, които искат да ходят до тоалетна или не се чувстват добре по време на проверката. Училищата, в които се провеждат изпитите, ще бъдат пазени от полицаи още през нощта. 
Изпитът се състои от тест от 40 въпроса плюс 41-ви, по който се развива тема върху изучавана творба.