Матурата “изтече” в тоалетните

Най-доброто от печата

22-05-2013, 07:46

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Преписвали верните отговори от листчета, залепени по стените

 
Слагат тройкаджиите до отличници
Слабите ученици са били подреждани в близост до отличниците, за да могат да препишат и да минат. “Има случаи, в които явни двойкаджии в часовете изкарват шестици на матурите. Понякога блестящи ученици пък се разсейват от шума и настойчивите молби за помощ и изкарват по-ниски оценки и от преписвачите”, разказаха учители. “Дърпаха ми листа от ръцете, за да могат да кажат отговорите на техните си хора”, оплакал се зрелостник на своя преподавател.

 

Според закона регионалните инспекторати по образование казват кой ученик в коя стая ще бъде, но след това класните правят разпределение по чинове.
 
270 зрелостници порязани във Варна
Около 270 зрелостници не стигнаха до матура по български език и литература във Варненско, след като не бяха допуснати до държавен зрелостен изпит. Това съобщи вчера старши специалистът от РИО-Варна Венцислава Генова, която поясни, че причината е, че те не са завършили успешно последния клас и имат двойки по някои от предметите.

 

„Тези ученици имат слаби оценки и на поправителните изпити, на които не са успели да изкарат поне тройка, а до матура се допускат само тези, които успешно са завършили 12-и клас, което означава по всички предмети да имат над среден 3”, обясни Генова.

 

Общият брой на подалите заявление за явяване на матура тази година е 3993.  

 

В 40 сгради се провеждаха изпитите, като в стая бяха допускани не повече от 15 ученици. Според шефката на РИО-Варна Антоанета Хинева, има заловени преписвачи, но броят им не е уточнен.

 

„Квесторите ни са бдителни, но до момента все още не са пристигнали всички протоколи. Те трябва да се прегледат и обработят, а това  ще стане към края на деня. Когато се обобщят данните, ще стане ясен и точният брой, конкретните училища и имената на заловените, както и методите, които са използвали в опита си за измама”, каза Хинева. През миналата година нямаше установен случай на преписване и на анулирани изпитни работи, припомни тя.