Ще направим всичко хората да имат работа, обеща Станишев

Политика

22-05-2013, 11:41

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Планът "Орешарски" - спешни мерки в икономиката и социалната сфера

Орешарски пък обеща реформи в МВР, ако бъде избран за премиер

Ще направим всичко възможно хората да имат работа, ще предприемем спешни мерки - трябва да променим този модел, който бе силово наложен на обществото.

Това обеща лидерът на БСП Сергей Станишев на среща с ръководството на ПП "Лидер”. Срещата се състоя в парламента, където КБ обсъди въпросите на плана "Орешарски", мерките за излизане от кризата, оздравяването на обществото и държавата. Станишев посочи, че иска да чуе мненията на тази партия по основните въпроси, тъй като е получила над 60 000 гласа на изборите.

Огромна част от българите все повече обедняват и зимният сезон ще бъде голямо изпитание за тях. Държавата трябва да намери ресурсите да облекчи тяхното положение, да има промени в енергетиката, да съдейства за намаляване на цените на лекарствата, коментира той.

Станишев се спря и на тежкото положение на малкия и среден бизнес, на проблемите в трудовата заетост.

"На много места хората са в неплатен отпуск, особено в мините", каза той.

До края на годината ще загладим някои остри социални проблеми и да отпушим поне някои прегради, които затормозяваха работата на малкия и среден бизнес, каза Пламен Орешарски, който също беше на срещата. Той заяви, че приоритетите им са разделени в три групи: възстановяване на икономиката и държавността - подобряване на цялостния бизнес климат, преглед на всички такси, глоби, санкции. Засилване ролята на държавата, подобряване на бизнес активността и привличането на инвестиции, особено външните, улесняване на достъпа до кредитиране.

В социален план ще разширим обхвата на енергийните помощи, както и други мерки в подкрепа на социално слабите, подчерта Орешарски. Той обеща, ако бъде избран за премиер, да укрепи държавността, да се реформира МВР като институция и др.

Ние добре разбираме, че е необходим диалог и търсене на съгласие и сме открити към тях. Две трети от българите гласуваха за промяна на статуквото, макар че този протестен вот се разпиля, като много партии останаха извън НС, продължи червеният лидер. При всички консултации, които стартираме с партии, граждански движения, НПО-та, работодатели, профсъюзи ще търсим мостовете на съгласие, за да можем стъпка по стъпка да започнем реалната промяна, подчерта той.