EVN подлуди автора на СТАЛКЕР (+)

Животът

22-05-2013, 13:18

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Украинецът Андрей Нечаев пише трилър на ужасите за монополиста?

Поредният нагло ожилен и омерзен от EVN е известният украински писател Андрей Нечаев. Той твори фантастика и е съавтор на компютърната игра STALKER.

Преди 4 години младият мъж и съпругата му Олга решават да заживеят в България. Купили стара къща в Родопите, в село Средногорци. Намеренията били това да се превърне в дом за гости, където да отсядат творци от цял свят. Мечтите за спокоен живот насред планината отишли на пух и прах след нуждата от монополиста.

Оказало се, че проводниците на къщата са стари и има сериозен проблем с доставяното до дома електричество.

От EVN заявявили на Андрей, че ако иска нов меден кабел трябва да даде 10 000 лева. При това след полагането му той става собственост на дружеството. Това отказва семейството.

През 2011 година писателят заживява в новия дом. Установява, че напрежението, което идва до къщата, обикновено е 180 волта вместо 220. Разказва, че не могли да се топлят, "като включвахме печка или бойлер, лампите гаснеха. Чаша вода се сгряваше за 10-15 минути. Живеехме като в бомбоубежище".

След многото жалби и оплаквания техници замервали напрежението, но проблемът оставал.

Трилърът на ужасите за украинския писател стигнал кулминация, когато получил декемврийската сметка за ток от 602 лева. Плащал по банков път. Обикновено EVN изпращали имейл за сумата, но без информация за кой период е задължението, каква е изразходената електроенергия, какъв е срокът. Писателят се стреснал от сумата и подал жалба.

Техници на монополиста установили, че електромерът в къщата е наред.

Андрей Нечаев потърсил помощ от Комисията за защита на потребителите. От там отговорили, че сигналът "не е от тяхната компетентност".

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране пък си свършила работата като наредила  EVN отново сама да си направи проверка.

Семейството не погасява сметката и токът е отрязан.

Хората на ДКЕВР работят за ЕVN, заяви украинецът.

В края на април на Андрей му се ражда син. Със съпругата си напуснали красивата, но тъмна и студена родопска къща и заживели на квартира в Пловдив.

От гражданско движение ДНЕС проверили сигнала. От там са решени за този и за други подобни случаи незабавно да сезират прокуратурата.

България е прекрасна! Природата и хората са много красиви. Мислех да пиша книга за вашата страна, споделя Андрей. Отказах се. Като мисля за EVN бих сътворил само трилър на ужасите, призна писателят.

От EVN България съобщиха, че са стартирали проект за около 42 000 лева, за да се подобри електрозахранването до имота на Нечаев. По информация на дружеството всяка част от проекта, включително и подмяната на проводника, се извършва за тяхна сметка.

EVN посочва още, че качеството на напрежението няма отношение за количеството консумирана електрическа енергия.