Зелените "притискат" Брюксел за "Яйлата"

Новините

22-05-2013, 15:31

Автор:

Dobrichutre.bg

Всичко от Автора

Миналата седмица РДНСК - Добрич връчи констативен акт на братя Павлови

Държим постоянна връзка с Брюксел и ще притискаме максимално всички държавни органи до постигане на крайната си цел - демонтиране на бетона в местността „Яйлата".
Това заяви Владимир Руменов от „Зелените", цитиран от news.bg.

Припомняме, еколози аларамираха, че е възобновено строителството в археологическия резерват "Яйлата".
Миналата седмица РДНСК - Добрич връчи констативен акт на братя Павлови (собственици на терена) за спиране на строежа.

По думите на Владимир Руменов обществото не трябва да задремва, тъй като нищо по случая не е приключило.

Спечелихме малка битка, но това решение ще бъде обжалвано. Просто дадохме малко време на братята Павлови.
По думите на Руменов „Зелените" вече имат опит с други подобни казуси, където следствието се е водело с години.
Трябва да внимаваме в чии ръце ще попадне, тъй като шансът подобен сценарий да се повтори е много голям.
Тома Белев подчерта, че "Зелените" очакват сформирането на новия кабинет, към когото веднага ще бъдат внесени няколко конкретни предложения за справяне с проблема с липсата на всякакъв контрол върху опазването на природата.

Белев настоява да се създаде Държавна агенция за наследството, която да бъде подчинена пряко на Министерски съвет и да се превърне в орган, независим от досега съществуващите институции.

Трябва да се промени също административно процесуалния кодекс и да се гарантира в много по-висока степен публичността на информацията.
В това отношение търпим сериозни критики и от ЕК, подчерта Андрей Ралев, който е от сдружение „Балкани".

По негови думи според позицията на ЕК българската държава възпрепятства достъпа до информация и правосъдие на българските граждани, отнасящи до устройствени планове и разрешителни за строеж.

Разбираме за даден строеж, когато дойдат багерите, обобщи Ралев.
Не бяха пропуснати и въпросите за опазването на дюните по Черноморието както и безконтролното изсичане на вековни дървета.

По думите на Румяна Иванова тихомълком се изсича националното богатство. В природен парк Странджа 30% от горите са вековни, подчерта Иванова. В Странджа се опазват специални дървесни видове, но фирмите за дърводобив гледат на тях като на обикновена гора.

На първо време настояваме за мораториум върху изсичането и използването за дърводобив на тези гори, казаха от зелените.
Що се отнася до дюните, по думите на Тома Белев, те са изключителна държавна собственост и при тяхното продажба пряко е нарушена конституцията.
Правителството да заведе дела срещу тези сделки и да си върне собствеността настоя Белев и припомни, че поне 4 екоминистъра до този момент не са имали нужната воля това да се случи.

Напротив много правителства демонстрираха последователни действия за неспазване на българската природа, допълни Андрей Ралев.
Българските институции трябва да са отговорни, а не да се обръщат към нас с думите - „не пускайте жалби до Брюксел, защото всички ние ги плащаме", обединиха се Зелените и обясниха, че решението е законите да не се нарушават./news.bg