Сандално: Директорите на големите български военни заводи защитиха полигон "Змейово“

Новините

22-05-2013, 17:46

Автор:

boshnakova

Всичко от Автора

"Живеем в демократично време, всеки може да развива теории..."

Генералните директори на водещите български оръжейни заводи, членове на Сдружение "Българска отбранителна индустрия“, дадоха днес голяма пресконференция в Стара Загора, на която обявиха твърдата си позиция, че Централния артилерийски технически изпитателен полигон "Змейово", за чието съществуване за тази неделя е насрочен местен референдум, не замърсява въздуха на Стара Загора и региона и че е незаменим за съществуването на българското специално производство със заетите в него десетки хиляди работници.

Пред медиите застанаха шефовете на "Арсенал“ Казанлък – Николай Ибушев (в средата на снимката) и отляво надясно: на "Емко“ Трявна Славчо Димиев, на "Кинтекс“ Евгени Перчев, на "Аркус“ Лясковец Банко Банков, на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев, на "Дунарит“ Русе Кръстьо Кръстев и доц. Кирил Стойчев – зам.-директор на Института по металите при БАН.

Полигон "Змейово“ е уникален със своята дължина. На него оръдейните снаряди и ракетите "Град“ могат да се изпитват на нужната дистанция до 40 километра, казаха оръжейните спецове. Стана ясно, че повечето от представените фирми използват и свои собствени малки полигони, но те далеч не удовлетворяват потребностите им.

Полигон "Змейово“ се използва за тестване както на новопроизведени боеприпаси, така и за сертифициране и удължаване на срока на годност на по-стари 152, 122 и т.н. оръдейни изстрели, РПГ-та и патрони. Преди време военните ни заводи са заделили от собствените си сметки сериозни средства, за да го оборудват с необходимата модерна измервателна апаратура – високоскоростни камери, които проследяват изпитваното изделие по време на полета му, уреди за измерване на дулното налягане. А в по-ново време – и с камери, които денонощно предават онлайн картина от случващото се на огневата позиция.

На "Змейово“ не се утилизират остарели боеприпаси, потвърдиха директорите на оръжейниците. Където това се прави (в Северна България), се използват специални пречиствателни съоръжения за опазване на околната среда. Изпитваните на "Змейово“ изстрели са с бездимен барут, съдържащ нужния му окислител, така че не изгаря дори атмосферен кислород. Отново бе казано, че на "Змейово“ не е унищожавано през 2002 г. т.нар. "чисто“ ракетно гориво от свалените от въоръжение ракетни комплекси "СС-23″, "СКЪД“ и "Фрог“, а "мръсното“ гориво е изнесено за утилизация извън България, в друга страна.

Относно обвиненията по адрес на полигон "Змейово“ директорът на "Аркус“ Лясковец Банко Банков коментира следното: "Живеем в демократично време, всеки може да развива теории. Нека не забравяме обаче, че лесно се раздробява, а трудно се обединява.

Ако стане факт, исканият преди време едногодишен мораториум върху дейността на полигона ще се отрази пагубно не само върху продукцията, но и върху самото съществуване на военните ни заводи, които формират сериозен дял от брутния вътрешен продукт на България, като изнасят голяма част от продукцията си. "Не искаме нашите фирми да бъдат нарязани за скрап. Ако спрем дейност и престанем да изнасяме, веднага от международните пазари ще ни изместят други фирми“, обявиха директорите на оръжейници.

Генералният директор на "Арсенал“ инж.Николай Ибушев прочете открито писмо до старозагорската общественост от Синдикалния съвет на КТ "Подкрепа“ при ВМЗ-Сопот. В него се казва следното: "Обезпокоени сме от решението за провеждане на референдум за закриване на централния изпитателен полигон „Змейово“. Преди референдума в средствата за масова информация се провежда агитация с, меко казано, невярна информация. Замърсяването на въздуха в Стара Загора не може да е от стрелбите, които се извършват на полигона. Ние не виждаме възможност да произвеждаме артилерийски изстрели от среден и голям калибър, без те да бъдат окачествени чрез стрелба. Уважаваме желанието на обществеността в Стара Загора да се търсят източниците на замърсяване на въздуха в града, но едва ли този източник е изпитателният полигон "Змейово“. Не правете така, че да се закрият заводи с повече от 100-годишна история!“