7 400 безработните на борсата в Бургас

Парите

23-05-2013, 10:30

Снимка:

Burgasutre, архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Специалистите наблюдават спад при безработните, очаква се и още повече

Спад в безработицата заради предстоящия летен сезон и обявяването на над 2 700 позиции за младежи без стаж по специалността си, отчетоха експертите от бюрото по труда вчера. 

"В края на април общият брой на регистрираните в безработни е 7 396 души, като се наблюдава  намаление спрямо предходния месец от 1 161 лица.

Равнището на безработицата в района е 5,7%, което е намаление с 1,1 пункта спрямо март", заяви Златомира Гаджерукова, директорът на местното бюро по труда, което обслужва общините Бургас, Поморие и Несебър. 

През месеца на борсата са се записали 1 065 души. Това са с 21 лица по-малко спрямо март, обясниха експертите. От тях 1 028 са новорегистрирани, а 38 са с подновена регистрация. Изходящият поток през април са 2 225 лица, като увеличението спрямо предходния месец е с 47% 

"1 387 лица са постъпили на работа, като  това е основната част от изходящия поток. Освен заявените в местното бюро по труда работни места, които за април са 1 722, се проведе и младежка трудова борса, където бяха разкрити 740 позиции. Допълнително са пуснати и 34 места по национални програми, включително и за хора с трайни увреждания. Очакванията за май са регистрираните да намалеят още", допълни Гаджерукова.

Дават работа на над 2 700 висшисти 

В края на май най-вероятно ще започне програмата "Старт в кариерата". До петък се събираха заявките на работодателите за обявяване на свободни позиции. Другата седмица се очаква да бъде обявена процедурата и да започне приемането на документи по програмата.

"За 2013-а в нацонален мащаб са осигурени средства за обезпечаване на 2 725 младежи, от които 2 000 ще бъдат новоназначени. Програмата функционира от 2002-а, като за последните 10 години по нея са включени 8 822 младежи с диплома за висше. Целта й е увеличаване на заетостта на младите хора, чрез придобиване на реална практика. Целевата група са младежи до 29 години, които са регистрирани в бюрата по труда и са с висше образование и най-важното да нямат стаж по специалността", обясни Пенка Кирилова, директор на Регионалната служба по заетостта - Бургас

Работодатели по програмата са министерства, агенции и техните подделения, както областни и общински администрации и се реализира по квоти. Най-вероятно до края на май на сайта на Агенцията по заетостта ще бъдат качени позициите и критериите за тях. Лицата се наемат по трудово правоотношение за срок от 9 месеца, заплата е 400 лв.