Автентичният вкус на старата арменска лимонада - само в Бургас

Бургас Лайф

23-05-2013, 06:00

Снимка:

sxc.hu

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Напитката се приготвя по специална рецепта от миналото

От скоро в центъра на Бургас се продава лимонада, подобна на тази, която се е продавала през 60-те години, т. нар арменска лимонада. Напитката се приготвя по специална рецепта от миналото, макар днес много неща да са се променили, обясни собственикът на лимонададжийницата Николай Стоилов, предаде "Фокус".

Сега вместо големите стъклени чаши се използват пластмасови, а вкусовете за виолетка, етер, шоколадка и мента се добиват в специална лаборатория, но методът е търговка тайна. За автентичния вкус се използва и стара машина за газиране на напитките, обясни Стоилов.

"Опитваме се да дадем нов живот на тази машина. Човекът, от когото я купих, каза да я пазя като очите си и за мен това не е просто продукт, а връщане към една забравена традиция. Историята на машината е много интересна, тя е закупена през 1930 година втора ръка от Германия от прадядото на човека, от когото я купих. Той е работил до 60-те г. в Пловдив и после идва в Бургас", разказа той.

Самата машина изпълнява една проста функция - да смесва вода с въгледвуокис и така се получава газираната вода, която се смесва с концентратите. Машината е с много голяма автентична стойност и близо 3 месеца екип с художествен оформител и хора по техническата част са я възстановявали, като са направили и леки технически корекции, за да подобрят качествата.

"Работим по проект с общината, за да наложим продукта не като чисто търговски, а като туристически. Проектът е в съвсем начален етап и засега сме провели разговори с Туристическия информационен център в града, за да може лимонададжийницата ни да бъде включена в забележителностите като една добре забравена традиция. Ние виждаме, че англичани, руснаци, а и други туристи са много впечатлени от самата машина, а вкусовете се радват на радушен прием", посочи още Стоилов.

До 90-те години именно лимонадата е била единственият вариант за освежаващо питие. Николай Стоилов има стратегия за разширяване на бизнеса си и в други градове от страната.