Орешарски с бял и черен списък на кабинета

Най-доброто от печата

23-05-2013, 06:38

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

В кабинета няма да има ярко оцветени партийци

Проектопремиерът на БСП Пламен Орешарски е направил два списъка - бял и черен.
Единият е с хората, които иска да види в кабинета си, а другият - на тези, които за нищо не света не би търпял наоколо.

Орешарски предвижда разделяне на две сегашни мегаминистерства и създаване на няколко нови агенции, научи "Труд".

Два списъка е съставил проектопремиерът на БСП Пламен Орешарски. Единият е с хората, които иска да види като свои министри, а другият - на тези, които за нищо не света не би търпял наоколо. И белият, и черният списък не били на хартия, а Орешарски ги пазел в главата си, научи "Труд".

Освен на него съставът на бъдещия кабинет е известен само на лидера на БСП Сергей Станишев. Защото кръгът, който работи по структурния и персонален състав на бъдещото експертно правителство с мандат на "Коалиция за България", се състои от тези двама души.

Самият Орешарски не крие какви хора не би искал да вижда в екипа си - току-що завършили, без експертен потенциал, без управленски и жизнен опит. Както и ярки партийци. Затова е малко вероятно зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов да отиде на "Дондуков" 1. Не само заради партийния си пост, а и защото е най-яростният противник в БСП на плоския данък.

А лидерът на ДПС Лютви Местан каза, че запазването на 10-процентната скала е тяхно категорично условие за подкрепа. Стоилов е и противник на това офшорен капитал да има достъп до публични фондове. Колкото и ляво и привлекателно да звучат тези думи, те обаче са в сферата на добрите пожелания, най-малкото защото повечето инвеститори, идващи у нас, минават през свободните зони.

Кръгът "Станишев - Орешарски" вече е пробит в няколко направления, кълнат се партийни другари. Първото - ще има трима вицепремиери и задължително структурни промени на Министерския съвет.

За вицепремиерските постове се спрягат евродепутатът Ивайло Калфин, който да бъде и външен министър, наричаният "бюджетар на републиката" Кирил Ананиев, който да поеме и финансовото министерство, и Меглена Плугчиева, която да надзирава еврофондовете. Плугчиева заемаше този пост по време на тройната коалиция. Тя е добре приета в Брюксел и "приятелка" с ДПС. Ако Ананиев запази само вицепремиерски пост, министър на финансите може да стане депутатът Петър Чобанов. 

Две мегаминистерства ще бъдат разформировани, твърдят запознати. От Министерството на икономиката, енергетиката и туризма ще остане само икономиката. За шеф там се споменава Петър Кънев. Туризмът ще се обособи в агенция, а енергетиката ще стане отделно министерство. За негов шеф е спряган Явор Куюмджиев. Той може да вземе и екологията, ако този пост не отиде в човек на ДПС.

Министерството на земеделието ще е самостоятелно, а храните ще се отделят в агенция. Червените били твърдо решени този път да не дават земеделието на кадър, посочен от ДПС. Затова най-вероятно ще го оглави бившата шефка на Селскостопанската академия Светла Бъчварова. Хората на Местан обаче вчера следобед предложили за поста Камен Костадинов.

Почти сигурно е, че МВР ще отиде при "чист експерт", но за поста се спрягат и "вечният заподозрян" Младен Червеняков и Атанас Мерджанов. Социалното министерство може да се даде на соцдепутата Драгомир Стойнев. Вариант бил и министърът от кабинета на Иван Костов - Иван Нейков. Неговите експертни качества са извън съмнение, но точно кабинетът "Костов" направи пенсионна реформа и въведе т.нар. точкова система.

Голяма част от възрастните българи и до днес говорят за "парите, които ни взе Костов". За здравеопазването се въртят две имена - на д-р Таня Андреева и д-р Емил Райнов.
Образованието можело да отиде при червената депутатка Ваня Добрева. Някои бесепари обаче са сигурни, че в кабинета няма да има ярко оцветени партийци.