Академията на Бербатов в Борисовата градина

Спорт

23-05-2013, 09:05

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Конната база става стадион за юношите

Старата конна база в Борисовата градина ще се превърне в детска академия за футболни таланти на Димитър Бербатов, съобщава "24 часа". Звездата на Фулъм и мениджърът му Емил Данчев дойдоха вчера в Столичната община, за да представят лично проекта пред общинските съветници от стопанската комисия.

Бившата конна база сега е в активите на общинската фирма “Егида”. До 20 дни общинарите трябва да решат дали и под каква форма могат да я предоставят за ползване на Бербатов.

“Познавате ме. Знаете, че когато започна да правя нещо, го правя както трябва. С академията искам да дам път на талантливи деца, за да успеят, защото преди лесния живот има много труд. В академията ще работи екип от професионалисти. Когато съм в България, аз също ще помагам на децата”, обясни Бербатов. Данчев пък разкри, че бъдещата школа ще прилича на тази на румънската легенда на Стяуа Георге Хаджи.
Според плановете до 2 г. след основаването в школата на Бербатов ще тренират поне 100 деца. Академията ще има 3 отбора, които ще участват в детско-юношеските първенства. Един или два пъти седмично базата ще се ползва безплатно от столичните училищни отбори. В по-далечно бъдеще се планира към академията да има и пансион, за да може в нея да тренират и деца от страната. Според Данчев реконструкцията на конната база, изграждането на едно основно и едно помощно игрище и превръщането на сегашните две постройки в съблекални, лекарски кабинет и треньорски стаи ще отнеме 5-6 месеца. Това ще стане обаче, след като общината предостави имота от 7000 кв. м на Бербатов.

Главният архитект на София Петър Диков обясни, че за академията са оглеждани терени на НСА и в “Зона Б5”, но те не са били подходящи. Конната база пък отдавна не се ползвала и сега там имало само няколко животни.

Още спортни новини тук