Бар тормози съсед, той "яде" собственика четири години

Мисия Пловдив

23-05-2013, 12:46

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Десислава Стаменова

Всичко от Автора

Война в центъра на Пловдив стигна до прокуратурата

Ясен Минев и семейството му живеят над заведение в центъра на Пловдив. Непоносимо е, четвърта година сме подложени на тормоз от шума, особено вечер, разказа той пред Plovdivutre.bg. Подът на апартамента му на ул. "Петко Д. Петков" № 42 е таван на кафе-бар Zona.

По думите на Минев от заведението се чува силна музика, тракане на машини и съоръжения, викове на персонал и посетители. Ужасно е, когато има празнични вечери и нощи! Отнето ни е правото на нормална почивка и сън!, жалва се мъжът.

Той показва и протоколи от Регионалната здравна инспекция за две замервания на шум в жилището му. Според тях децибелите са над нормата. По думите на Минев миналата година здравните експерти изпратили писмо до район “Централен” за отнемане на разрешението за удължено работно време на кафето. Това не се случило. Мъжът разполага и с дълъг списък на негови позвънявания в полицията заради шума. Друга недоволна като него съседка обаче била оттеглила жалбите си. Госпожа Трифончовска също негодува, но се отказа от битката, не мога да кажа защо, обясни Минев.

Не господинът е жертвата, а ние, заяви собственикът на Zona Владислав Колев. Бизнесменът каза, че Минев е единственият им съсед, който се жалва. Обектът бил минал през всякакви проверки и нарушения не са открити. Идвали са от кметството в "Централен", омбудсан, РДНСК, РЗИ, данъчни и полиция, нямаме глоби, обясни Колев. Това са клевети, без вина се обясняваме, каза той. Заради постоянния тормоз от страна на Ясен Минев бизнесменът дори е подал жалба в прокуратурата.

Обектът има разрешение за удължено работно време до 6 часа сутринта, поясни управителят Зорница Хаджиева. Миналото лято в бара изградили шумоизолация като за дискотека. Фирмата, която я монтирала, дори била учудена, че искат подобна.

От заведението поръчали доброволно замерване на шума след новата изолация, но близо година Минев не пускал експертите в дома си, обясни собственикът на бара. Нямах възможност, майка ми бе болна, каза жалващият се.

Кметът на район "Централен" Райна Петрова се оказа запозната в детайли със сагата. Лично съм била потърпевша от нощен шум и няма да позволя никой да страда, коментира тя. Но няма да съдействам на господин Ясен Минев. Сигналът му е неправомерен, категорична е Петрова. Тя лично била инспектирала заведението, минала е през живеещите над обекта и се оказало, че единственият недоволен е Минев. Там няма проблем. Ако имах съмнения, щях да изпратя внезапно служители от общинския инспекторат, каза кметицата.

Над апартамента на Ясен Минев е домът и на бившия зам.-председател на общинския съвет Тодор Христев. Пред Plovdivutre.bg той сподели, че съжителството с бара не му носи дискомфорт. По-скоро през лятото при отворени врати може да е шумно на хората отсреща, но в нашия блок жалбите са неоснователни, коментира Христев.