300 деца остават извън забавачките в Пловдив

Мисия Пловдив

23-05-2013, 14:36

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Родители късат нерви на опашки в НАП

Документ за платени данъци на родителите за прием на малчуганите в детските заведения в Пловдив предизвика напрежение пред дирекция "Местни данъци и такси" на ул. "Радецки".

Удостоверението не е задължително, но дава предимство и увеличава шансовете на детето да ходи на градина. Таксата за обикновена поръчка, която се издава за седмица е 5 лева, 10 лева е, ако е експресна.

Странното за документа-превилегия е, че той дава двоен шанс на детето да бъде прието в детската градина, ако е предоставен и от двамата родители за едни и същи данъци. Така на семейния бюджет въпросната бележка излиза 10 или съответно 20 лева, в зависимост от скоростта на издаването й, предава Радио Пловдив.

Експресните поръчки се изпълняват веднага, за да не се разкарват допълнително хората. За по-бързото им обслужване в момента работят 10 гишета, вместо обичайните три, обясни Надежда Райчева, началник отдел "Обслужване" в дирекция "Местни данъци и такси".

Близо 300 места не достигат в пловдивските детски градини след първото електронно класиране, за което са подадени общо 2700 молби за 2400 свободни места. Следващото класиране за записване в детските градини през есента ще бъде на 13 юни.