България стана най-успешната среща за туристите от Австрия

Мисия Бургас

23-05-2013, 15:49

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Над 7000 австрийци плачат на български фолклорен концерт

Финалът на пролетните празници за най-големия съюз в Австрия, този на песионерите е днес в Бургаската опера. В рамките на два месеца повече от 7 000 австрийски пенсионери имаха възможността не само да почиват в Слънчев бряг, о и да се запознаят от близзо с красотата на природата, културата и богаствата на Бургаски регион. 

"За първи път в исторята на съюза имах толкова много изключителни, положителни отзиви, още преди края на пътуването ни. Всички туристи, които бяха на пролетната среща в Слънчев бряг дадоха не просто висока оценка на страната, но възмогжно най-високата - 10 плюс", сподели развълнуван президентът на Австрийските пенсионерски съюз и бивш висш държавен служител на страната. Той уточни, че след толкова много посещавани дестинация всяка година не е имало подобно преживяване като това в страната ни. Най-силната оценка обаче туристите са дали след преживяването си в музикалтоното училище "Филип кутев" в Котел. 

"Ние бяхме много скептични и се чудехме какво ще правим в този празен, малък застаряващ град с лоша инфраструктура и какво толкова можем да видим. Е, спектакълът на децата от това училище разплака всички ни. После дълго говорихме за "чудото Котел" и решихме, че трябва да направим нещо за тови изключително място", допълни г-н Блеха. Така за първата година от кампанията в подкрепа на музикалната школа туристите са решили да съберат 70 000 лева за битовата част, а през следващите години и още пари за ремонт на сградата. Към тяхната инициатива се присъединяват и българският туроператор, който организира мащабните пътувания на съюза до България и Димитър Караненов, собственик на 5-звездния хотел в Бургас. Т еще дарят други 20 хил. лв към общата сума за общежитията на школата. 

"Аз съм трогната, защото за първи път в 45-годишната история на училището някой ще даде нещо за него", сподели директорката на училище "Филип Кутев" в Котел.