Ще променим статуквото, закани се Станишев

Лидерът на БСП определени днешния ден като предизвикателство

Днес Сергей Станишев представи избора на БСП за министър-председател - Пламен Орешарски.

"Той поема тежка отговорност. Kризата е обхванала цялата страна и правителството на Орешарски ще стъпва като по минно поле и същевременно трябва да реализира реформи. Важно е да се формира кабинет, който споделя програмните цели на господин Орешарски. Необходими са спешни мерки за хората, държавността и за фирмите", коментира Станишев.

Лидерът на БСП каза, че разглежда партията като инструмент за промяна на статуквото и разбира нетърпението на хората.

"Коалиция за България подкрепя Пламен Орешарски, но ще имаме и изисквания. Вярвам, че с неговата чуваемост, диалогичност може да реализира такава програма", допълни Станишев.

От своя страна Пламен Орешарск изаяви: "Аз гарантирам, че ще направя всичко, което зависи от мен, за да получа политическо доверие, доверието на хората и да осъществя необходимите реформи, някои от които не толкова популярни, но да очертаем пътя напред."

Той обясни, че ще проведе разговори с ръководството на Атака в утрешния ден и с ръководството на партия "Движение България за гражданите" в понеделник. Намеренията му са да е готов с програмата на кабинета си до вторник (28 май), а до началото на следващата парламентарна седмица да е представил и своето предложение за кабинет.