Bulgariautre: кой, къде, кога

Общество

23-05-2013, 20:39

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Предстоящите събития в страната утре, 24 май

София
Президентът Росен Плевнелиев ще вземе участие в тържествата в столицата по повод 24 май – Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.
Пред Националната библиотека в София държавният глава ще присъства на официалната церемония и на тържествения водосвет. Президентът Росен Плевнелиев ще поднесе венец пред Паметника на Свети свети Кирил и Методий.
В Националния исторически музей президентът Росен Плевнелиев дава традиционен прием по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

В 10.30 часа от сградата на Министерството на образованието, младежта и науката ще започне тържествено шествие по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май и ще завърши пред Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий”, където ще се проведе официална церемония и тържествен водосвет по случай празника на просветата.
Председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители ще участват в официалното честване на 24 май.

От 9.00 до 17.00 часа в Гранд Хотел София ще се проведе 25та юбилейна Генерална Асамблея на Европейския комитет по Логопедия CPLOL.

От 10.00 часа в Южния парк в София „Сдружение Азбукари“ организира празник на буквите.

Министерството на образованието, младежта и науката организира в София серия флаш мобове по случай 24 май.
В 9.30 часа сборна формация от детските групи „Сладки пуканки” и „Славейче” ще изпее химна на Кирил и Методий „Върви народе възродени…” в подлеза на Софийския университет
В 10.15 часа същата формация от детските групи „Сладки пуканки” и „Славейче” ще се представи в парк „Заимов”.
В 11.00 часа Филхармония „Пионер” ще изпълни инструментален аранжимент на „Върви народе възродени…” пред Националния дворец на културата.
В 11.20 часа Филхармония „Пионер” отново ще изпълни инструменталния аранжимент на „Върви народе възродени…” пред черквата „Света неделя”.

От 12.00 часа в аудитория 272 на Ректората на Софийския университет официално ще бъде открит Трети международен конгрес по българистика. На откриването ще присъства президентът Росен
В 14.00 часа археологическото ниво на базиликата „Св. София - Премъдрост Божия” ще бъде открито официално.

От 17.00 часа в Руския културно-информационен център на адрес: ул. Шипка №34, ще се състои представянето на книгата на Калина Канева „Симетрия на времето”.

Пловдив
В 8.00 часа от автогара Родопи ще започне 53-ият туристически поход по стъпките на легендарния партизански отряд „Антон Иванов".

Варна
В 10.00 часа от площад „Св. Св. Кирил и Методий” ще започне празничното шествие, посветено на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

От 12.30 ч. в Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил” съвместно с „Мрежа хлебни къщи” ще има празнично месене „Хлебна азбука”.

Велико Търново
От 10.30 до 11.00 часа от пл. „Велчова завера” до сградата на Община Велико Търново ще се проведе празнично шествие на представителни блокове от всички училища и детски градини.
В 11.00 часа пред сградата на общината ще започне изпълнение на мажоретките от ЦДГ „Слънце”.
В 18,00 часа пред сградата на общината ще започне дефиле на абитуриенти Випуск 2013 г.
В 21.30 часа на площад „Цар Асен” ще се проведе аудио-визуален спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина”.

В 11.00 часа министърът на земеделието и храните проф. Иван Станков ще открие второто издание на Националния събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир.

Благоевград
В 10.00 часа кметът на община Благоевград Атанас Камбитов ще отличи най-успешните възпитаници на Националната хуманитарна гимназия. В 10.45 часа ще бъдат поднесени цветя на паметника на „Св.св. Кирил и Методий“, намиращ се пред учебното заведение.

Гълъбово
От 10.30 часа на централния площад в Гълъбово ще се проведе честване по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост.

Батак
От 19.00 часа в град Батак ще се проведе протестно факелно шествие под надслов: „Да защитим българската история! Да защитим България! Да защитим Батак!“.

Габрово
От 10.00 до 14.00 ч. на площад „Възраждане“ жителите на Габрово от всички възрасти ще могат да тестват познанията си по български език и да получат безплатна консултация.

Видин
В 18.00 ч.от СОУ "Цар Симеон Велики" във Видин ще потегли празнично шествие към пл."Бдинци". В 18.30 ч. кметът на Община Видин Герго Гергов ще приветства гражданите по случай празника и ще награди с плакети петима изявени деятели в областта на образованието и културата В 19.00 ч. Гергов ще открие официално фестивала на изкуствата "Дунавски вълни", който ще стартира с концерт на Рут Колева и Оги 23.

Стара Загора
В 10.00 часа на площада пред община Стара Загора ще започне тържествен ритуал за издигане на националното знаме на Република България и празнично шествие.
От 11.30 часа в парк „Пети октомври” ще започне празнично детско веселие.
В 11.00 часа на площада в село Борилово ще се проведе празник на НЧ „Св.св. Кирил и Методий-2010” и празник на селото.
В 11.00 часа в село Петрово ще се проведе празник на НЧ „Св.св. Кирил и Методий-2002”.

Ямбол
Празничната програма в Ямбол в 9.30 часа, когато ще проведе ритуалът по издигане на националното знаме и кметът Георги Славов ще произнесе своето празнично приветствие към гражданите на Ямбол.
В 10.00 е началният час на празничното шествие.

Добрич
От 08.00 часа с празнични програми във всички учебни заведения в града ще започнат тържествата за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Благодарственият молебен е от 09.00 ч. в храм “Свети Георги”. В 09.45 ч. ще бъдат поднесени цветя на паметника на Светите братя Кирил и Методий. Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост ще бъде официално открит от 10 часа на площад “Свобода”. Празникът продължава с художествена програма от 11.00 часа на естрадата на площад “Свобода”.

Бургас
В 10.30 часа ще тръгне тържествено шествие по централните улици на Бургас – „Александровска” и „Богориди”. То ще започне от площад „Тройката”.

Златарица
В 17.30 часа в центъра на Златарица ще се състои абитуриентски бал на най-големия син на Цанка и Иван Палови от град Гурково – Мариян. Многодетното семейство има 13 деца и е под крилото на НД „България си ти!“.

В 10.30 часа в Зала 1 на театъра в Смолян ще започне тържествен концерт.