Бургас в топ 3 на тур дестинациите сред 11 европейски държави

Туризъм

24-05-2013, 06:25

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Хората от третата възраст в Европа обичат Южното Черноморие

Родното море се оказва в топ три на хиляди възрастни туристи от общо 11 европейски държави.

Това показват на този етап резултатите от мащабно проучване, направено по проект “Tourage – Развитие на туризъм за възрастни хора в граничните райони”. В международната инициатива като партньор участва и България, чрез Бургаската туристическа асоциация.

Проучването е с над 150 въпросника на потенциални туристи от третата възраст във всяка една от страните членки. След като бъдат събрани всички анкетни карти резултатите ще бъдат окончателно обработени, съобщи за Burgasutre Злотан Балог, който е унгарският партньор по проекта и специално ангажиран с проучването. 

По думите му обаче по първоначални резултати като туристическа дестинация България и по-специално Южното Черноморие е посочено при 70 на сто от анкетираните като предпочитана дестинация, посещавана от отговарящите международни туристи през последните три години поне веднъж. 

"Целта на това мащабно допитване е да разберем какви са нагласите на тази група туристи, какво точно очакват и предпочитат за своята почивка в чужбина и кои са дестинациите, които влизат в тяхната класация за да може туристическия бранш във всички погранични европесйки страни да предложи качествен продукт на възрастните хора, които се оказват една доста голяма група", обясни г-н Балог. По думите му, най-важното, предвид статистиката, сочеща, че в Европа една трета от населението е на възраст над 55 години, е че проектът дава изключително високи възможности за предприятията, които оперират в територията на така наречените селски райони и граничните райони на Европейския съюз.