Пловдив чества 24 май! Вижте програмата за празника

Мисия Пловдив

24-05-2013, 07:00

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Екип на Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Награждават 12 заслужили учители, церемонията е в Хуманитарната гимназия

Изключително тържествено и с редица прояви ще бъде отбелязан 24 май в Пловдив.

Честванията за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост започват в 9,00 часа в Актовата зала на ГХП "Св. Св. Кирил и Методий". На специална церемония ще бъдат връчени отличията на Община Пловдив - почетен знак на Пловдив ще получат СОУ "Св. Климент Охридски", което тази година отбеляза 75 години от създаването си, а също и две детски градини – "Искра" и "Зорница", които честват 50-годишен юбилей. С почетни значки ще бъдат удостоени и 12 пловдивски учители.

Литургия в храм "Св. Св. Кирил и Методий" ще отслужи митрополит Николай. Тържеството продължава пред паметника на Светите братя на площад "11 май". След полагането на венци и цветя и под звуците на химна "Върви, народе възродени" шествието ще потегли към площад "Стефан Стамболов", където на откритата сцена в 12 часа започва празничен концерт с участието на ученици от представителни състави към Общински детски комплекс.

С полагане на венец пред паметника на Паисий Хилендарски ще започне и празничната програма на Пловдивския университет. Началото е в 11 часа пред централния вход на  Ректората, където се намира паметникът. Честванията ще продължат с музикално-сценична програма. Студентите от "Актьорство за драматичен театър" и студенти теолози ще представят православни песнопения  и откъси от "Панонските легенди", "Похвално слово за Кирил" от Климент Охридски и "За буквите" на Черноризец Храбър.

Академично слово, посветено на 1150-та годишнина от началото на Великоморавската мисия на Св. Св. Кирил и Методий, ще изнесе историкът гл. ас. д-р Тодор Радев. Ректорът проф. д-р Запрян Козлуджов пък ще представи преподавателите, удостоени през изминалата година с научни степени и звания. Тържествената част ще приключи с връчване на наградите от ежегодно провеждания студентски конкурс за художествен превод от славянски езици, организиран от Катедрата по славянска филология.

На 24 май националната мрежа от хоризонтални структури "Бъди Промяната" ще проведе първата по рода си национална акция за свободен обмен на книги. В инициативата "Свободна книжарница" се включват 10 български града. В Пловдив свободната размяна на книги ще е в пространството пред кафенето на ул. "Крикор Азарян" №7 в Стария град. От 11 до 16 ч. всеки може да занесе или вземе безплатно книга, без изисквания за специален жанр, тематика или автор. Добре е книгите да са на български език, обясняват организаторите.

Заповядайте!